België

België

! Klik hier voor de tussentijdse update van de cijfers naar aanleiding van de corona-epidemie !

Economische update - maart 2020

Met het sterk oplopend aantal besmettingen nam de coronacrisis in België de laatste weken een nieuwe wending. Er zijn verschillende kanalen waarlangs de Belgische economie wordt getroffen. Ten eerste heeft de brede waaier van strenge maatregelen die de regering heeft genomen om de crisis in te dammen, een onmiddellijke impact op de binnenlandse vraag. In sommige sectoren, met name de horeca, toerisme en sport, en de luchtvaartindustrie, komt de economische activiteit volledig tot stilstand. In totaal vertegenwoordigen deze sectoren ruwweg 3% van de Belgische economie. Er is ook een indirect effect op de meeste detailhandelsverkopen, aangezien het consumentenvertrouwen een klap krijgt en de meeste mensen niet meer gaan shoppen. Dat laatste is zo goed als onmogelijk geworden met de semi-lockdownmaatregelen die de nieuw geïnstalleerde regering Wilmès in samenwerking met de regionale overheden heeft aangekondigd. Het winkelen voor voeding en andere essentiële benodigdheden gaat evenwel door en krijgt zelfs een boost doordat mensen hamsteren.

Ten tweede worden steeds meer bedrijven geconfronteerd met capaciteitsbeperkingen bij gebrek aan toelevering van noodzakelijke inputs, zowel binnenlands als vanuit het buitenland, of vanwege logistieke problemen. Bovendien kan de beschikbaarheid van personeel een probleem worden wanneer meer mensen met het virus besmet raken. Waarschijnlijk zal hierdoor ook de industriële productie worden getroffen.

Ten derde heeft België een zeer open en uitvoergerichte economie, waarbij de handel nog altijd grotendeels is gericht op de andere Europese landen. De wijdverspreide uitbraak van het coronavirus in heel Europa zal dan ook een grote impact hebben op de buitenlandse handel van België. De Belgische economie is sterk geïntegreerd in mondiale en Europese toeleveringsketens die door de uitbraak van het virus worden verstoord. Bovendien eist de pandemie ook elders in Europa een zware tol van de consumentenvraag, wat de Belgische uitvoer zal temperen. De impact komt bovenop de reeds vertraagde uitvoergroei in de afgelopen maanden (figuur BE1). In januari daalde de Belgische uitvoer met 1,2% tegenover dezelfde maand een jaar eerder. We verwachten dat de uitvoer in de daaropvolgende maanden een grotere klap zal krijgen. De impact op de netto-uitvoer hangt echter ook af van de ontwikkeling van de invoer. We verwachten dat de Belgische uitvoer relatief meer zal worden getroffen dan de Belgische invoer. De netto-uitvoer zal daarom negatief blijven bijdragen tot de Belgische bbp-groei.

 

Coronavirus drijft België in recessie

Als eerste reactie nam de Belgische regering al in de eerste weken van maart een reeks maatregelen om bedrijven te ondersteunen, waaronder het toestaan van tijdelijke werkloosheid door overmacht en een uitstel van de betaling van belastingen. Midden maart werd de Belgische regering in lopende zaken omgevormd tot een minderheidsregering met aanzienlijke parlementaire steun. De regering krijgt tijdelijk volmachten om het land door de crisis te loodsen, wat inhoudt dat zij niet voor elke maatregel via het parlement moet gaan. Er werd ook een bijkomend noodbudget van 1 miljard euro voorzien om de gevolgen van de crisis aan te pakken. Het extra geld moet zowel de gezondheidssector als de bedrijven en werknemers die te lijden hebben onder de economische gevolgen van de crisis, helpen. Het is echter nu al duidelijk dat er meer financiële en andere steun nodig zal zijn om de impact van de coronacrisis op de Belgische economie te verzachten. De Belgische banksector en de overheid werken alvast nauw samen om oplossingen te bieden aan Belgische bedrijven die in de nabije toekomst in financiële moeilijkheden kunnen komen.

Nu het coronavirus meer en meer zichtbare effecten begint te hebben op de reële economie, wordt duidelijk dat de impact op de Belgische bbp-groei veel groter zal zijn dan aanvankelijk werd ingeschat, zelfs als rekening wordt gehouden met de budgettaire steun. We verwachten nu een negatieve groei voor de Belgische economie in 2020 van -0,4%. Maar we gaan er ook van uit dat, wanneer de coronacrisis eenmaal voorbij zal zijn, het economisch herstel snel van de grond kan komen, d.w.z. al tegen het einde van 2020 en verder in 2021. Naast de bbp-groei hebben we ook onze vooruitzichten voor de Belgische inflatie in 2020 gewijzigd. Door de sterke daling van de olieprijzen, die volgde op het conflict op de oliemarkten tussen Saoedi-Arabië en Rusland, zien we nu een inflatie van 0,9% in 2020, tegenover 1,3% in onze vorige prognose. Hoewel ons aangepast vooruitzicht voor de Belgische economie de ernstige gevolgen van de coronacrisis erkent, zijn de risico's voor het scenario toch duidelijk neerwaarts gericht.

Economische voorspellingen

Andere voorspellingen

Wereld

Wereld

Ierland

Ierland

Centraal- en Oost-Europa

Centraal- en Oost-Europa
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.