België

België

Economische update - januari 2020

Nog altijd kwetsbaar bij het jaarbegin

De sentimentsindicatoren in de laatste maand van 2019 gaven een gemengd beeld van de Belgische economie. De barometer van de NBB steeg voor de vierde maand op rij. Het ondernemersklimaat in de verwerkende industrie verbeterde verder, maar de beoordeling van de uitvoerbestellingen bleef erg zwak. Dit wijst erop dat de uitvoergroei in 2020 allicht traag zal blijven. Het ondernemersvertrouwen nam in december ook in de bouwnijverheid opnieuw toe, maar verzwakte in de dienstverlening aan bedrijven en in de handel.

Na twee maanden van stijging, daalde het consumentenvertrouwen in december weer. In 2019 zorgden het gemiddeld lage consumentenvertrouwen en de sterke stijging van het inkomen van de huishoudens voor een forse toename van de spaarquote (zie figuur BE1). De groei van het reële beschikbare inkomen, die we ramen op 2,6%, werd gestimuleerd door lastenverlagingen op arbeid, een robuuste jobcreatie en een lagere inflatie. De reële particuliere consumptie steeg beduidend minder, naar schatting met 1,2%. Over het algemeen passen huishoudens hun uitgaven slechts geleidelijk en gedeeltelijk aan de stijgende inkomens aan. Hierdoor liep hun spaarquote in 2019 op tot naar raming gemiddeld 13,3% van het beschikbare inkomen, tegenover 11,9% in 2018.

De spaarquote van de Belgische huishoudens zal de komende jaren wellicht opnieuw dalen. Hierdoor kan de groei van de particuliere consumptie een belangrijke motor blijven voor de bbp-groei in 2020 en 2021, ondanks de tragere groei van het reële inkomen. In ons scenario vermoeden we evenwel dat de daling van de spaarquote veeleer bescheiden zal zijn, waardoor de kwartaaldynamiek van de consumptiegroei, vooral in 2020, beperkt zal blijven. Het gebrek aan vooruitgang bij de vorming van een nieuwe federale regering verhindert het nemen van belangrijke beleidsbeslissingen en zorgt voor onzekerheid, vooral inzake de gezondmaking van de overheidsfinanciën. De politieke impasse op federaal niveau en de ermee gepaard gaande beleidsonzekerheid kunnen het vertrouwen dus aantasten, wat een meer substantiële daling van de spaarquote verhindert (zie figuur BE2 en een KBC Onderzoekrapport dat weldra zal verschijnen).

 

Daar komt bij dat de bijdrage van de netto-uitvoer tot de reële bbp-groei in 2020 allicht nog negatiever zal worden dan in 2019, als gevolg van de nog altijd zwakke externe omgeving. Daarom blijven we voorzichtig en behouden we de 0,9%-groeiraming voor België in 2020. Deze voorspelling ligt onder die van andere instellingen: de jongste consensus- en NBB-voorspelling bedragen respectievelijk 1,1% en 1,2%. Voor de Belgische bbp-groei in 2021 zijn we terug iets optimistischer (1,2%) in lijn met de hogere geschatte groei in de eurozone (1,3%, tegenover 1,0% in 2020).
 

Economische voorspellingen

Andere voorspellingen

Wereld

Wereld

Ierland

Ierland

Centraal- en Oost-Europa

Centraal- en Oost-Europa
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.