Uitstel zorgt (nu nog) voor rust op de markten

Marktrapport

Het belooft een boeiende week te worden. Amerikaans President Trump staat voor een uiterst belangrijke onderhandelingsronde met China nadat hij de overheid afgelopen vrijdag tijdelijk heropende. De Amerikaanse centrale bank komt samen op woensdag en ondertussen raast het brexitcircus verder. Genoeg ‘wildcards’ deze week die het sentiment grondig kunnen beïnvloeden. We blikken alvast vooruit.

Vrijdag kwam er ‘goed’ nieuws uit de VS. President Trump bond in en heropende de overheid voor een termijn van drie weken zonder de garantie op muurfinanciering. In ruil schuiven de Democraten wel mee aan tafel om intensieve onderhandelingen te voeren omtrent grensveiligheid. Trump schat de kans op een goed akkoord lager dan 50%, maar belooft dat de muur er zeker en vast komt. De markten lopen hier logischerwijs niet ver mee weg. Over drie weken tijd staan we hoogstwaarschijnlijk nog altijd even ver. Noch Trump, noch de Democraten willen inbinden. Deadline: 15 februari.

Vandaag reizen Chinese viceministers richting Washington om de weg te plaveien voor de belangrijke handelsgesprekken vanaf woensdag. Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer zetten de onderhandelingen dan verder met China’s vicepremier Liu He. Tot op heden is er wel progressie gemaakt, al blijft die vooral beperkt tot Chinese goodwill om meer Amerikaanse producten in te voeren. Gesprekken over meer delicate onderwerpen zoals de bescherming van intellectuele eigendom verlopen een pak moeizamer. Als de onderhandelingen deze week niet slagen, slinken de kansen op een akkoord voor het eind van volgende maand. In dat geval voert de VS op 1 maart nieuwe tarieven in op de overige, onbelaste, $267 miljard aan Chinese import.

Op woensdag komt de Federal Reserve voor een eerste maal in 2019 samen. Aan de beleidsrentes wordt zo goed als zeker niet gesleuteld. De hamvraag luidt of voorzitter Powell opnieuw bereidheid toont om de afbouw van de balans als actief beleidsinstrument te gebruiken in tegenstelling tot de automatische koers die de Fed de afgelopen jaren voer. Begin deze maand zei Powell dat het huidige balansbeleid gewijzigd kan worden indien dat in het belang van de monetaire doelstellingen gebeurt. Houdt Powell woensdag de deur open voor een flexibeler – lees: minder strak – beleid? Die veronderstelling zorgde sinds de jaarwisseling alvast voor een heropleving van het beurssentiment.

Ook Brits premier May staat (opnieuw) voor een cruciale week. Morgen stemt het Britse Lagerhuis over amendementen aan de brexitwet waarvan twee in het bijzonder opvallen . Het eerste is afkomstig van pro-EU leden die de brexitdeadline willen verlengen indien er geen akkoord is. Het tweede is getekend door Eurosceptische Conservatieven die premier May opnieuw richting Brussel willen sturen om te heronderhandelen over de Ierse backstop, een no-go voor de EU. Het pond floreerde afgelopen week alvast op de toegenomen kans van uitstel.

Afhankelijk van hoe de dominosteentjes vallen, kan het investeringsklimaat er binnen een week een pak anders uitzien. Hoe dan ook is ‘uitstel’ een populaire oplossing dezer dagen. Het kan minstens tijdelijk voor wat rust op de financiële markten zorgen.
 

Figuur - EUR/GBP: Sterling floreert op geruchten tot brexituitstel

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Fed denkt na over volgende stap

Fed denkt na over volgende stap

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.