Bedrijfsresultaten moeten aandelenremonte ondersteunen

Marktrapport

Het resultatenseizoen van het vierde kwartaal en volledige jaar 2018 komt stilaan op gang. Traditiegetrouw trapten enkele grote Amerikaanse banken, zoals JP Morgan, Citigroup en Morgan Stanley af. Zij legden maar matige rapporten voor. Met een omzetgroei van 2% en een winstgroei van bijna 16% kwamen ze eerder onder de verwachtingen uit. De dalende beurzen en hoge volatiliteit omwille van toegenomen economische en politieke zorgen wogen duidelijk op de investeringsbanken. Ook Apple kwam al met een omzetwaarschuwing omwille van de lagere groei in Azië door de handelsoorlog. Het kan een voorbode zijn voor een zeer matig resultatenseizoen. Dit lijkt al in de aandelenkoersen geprijsd. Aandelenbeleggers hopen dat er toch positieve verrassingen mogelijk zijn, maar kijken vooral uit naar de vooruitzichten – guidance – die de bedrijven meegeven.

Neerwaartse herzieningen

Tot voor enkele weken werd voor het vierde kwartaal een vrij stevige omzet- en winstgroei verwacht. Voor Europa zagen analisten een winstgroei van meer dan 10%, terwijl voor de VS meer dan 17% winstgroei tegenover een jaar eerder in de verwachtingen zat. Deze verwachtingen zijn intussen fors neerwaarts herzien. Analisten verrekenen de zwakkere economische data en lagere groeivooruitzichten, waardoor de lat nu een stuk lager ligt. Voor Europa wordt nu nog amper 3 à 5% winstgroei verwacht, waarvan het gros van de energiesector en nutsbedrijven komt. Zonder deze twee sectoren, die profiteren van hogere energieprijzen, had de jaargroei in Europa zelfs negatief kunnen zijn. In de VS zijn de neerwaartse herzieningen beperkter. De Amerikaanse bedrijven profiteren nog steeds van de belastingkorting van president Trump, maar hebben ook een sterkere binnenlandse economische groei en voelen minder de gevolgen van de handelsoorlog. De Amerikaanse ‘lat’ ligt nu op 13% voor de S&P 500. Neerwaartse herzieningen in aanloop van een resultatenseizoen zijn niet uitzonderlijk. Bedrijven geven zelf bescheiden vooruitzichten mee om de lat niet te hoog te leggen. Meestal creëert dit net ruimte voor positieve verrassingen eens de cijfers zelf uitkomen. Dit heeft dan vaak een positief effect op de aandelenprijzen. De vraag is of het deze maal opnieuw zo zal zijn.


Amerika en Europa haasje-over?

Voor Amerika verwachten we een bevestiging van de huidige verwachtingen van een 13% winstgroei. Het lijkt er wel op dat dit het laatste echt sterke kwartaal wordt voor een tijdje. De Amerikaanse economie vertraagt, de loonstijgingen en hogere rentes zetten druk op de winstmarges en de sterke dollar doet de omzet- en winstgroei uit het buitenland afnemen. Bovendien valt het belastingvoordeel uit de vergelijkingsbasis. Dit heeft een jaar lang de winstgroei ondersteund. Ook in het vierde kwartaal zorgt dit voor zowat de helft van de winstgroei. Voor 2019 wordt nog zo’n 7 à 8% voor het hele jaar verwacht. In Europa was 2018 sowieso een zwakker jaar. De handelsoorlog, de problemen met de uitstootnormen van auto’s, de onzekerheid rond de brexit, de gele hesjes in Frankrijk en het Italiaanse begrotingsconflict. Dit alles zorgde voor zwakkere vertrouwensindicatoren, lagere groei en zelfs recessievrees. De Europese winstgroei stevent dan ook af op minder dan 3%. Duitsland kende in 2018 een kwakkeljaar met negatieve winstgroei. Dit jaar kan de economische groei terug oppikken, dankzij de arbeidsmarkt die ook in Europa zeer sterk is. Wanneer het handelsconflict met de VS niet escaleert en er geen harde brexit komt, kan de winstgroei herstellen tot 7% tot 10% in Europa en zelfs meer dan 10% in Duitsland. In dat geval kan 2019 een goed aandelenjaar worden voor Europa.
 

Figuur - Kwartaalwinstgroei VS en Europa (j/j, in %; * voor Q4 verwachtingen IBES)

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Europa een stap vooruit via… belastingen?!

Europa een stap vooruit via… belastingen?!

Inflatie: het grote mysterie van de coronacrisis

Inflatie: het grote mysterie van de coronacrisis

Frankrijk en Duitsland stoffen tandem af

Frankrijk en Duitsland stoffen tandem af

EUR/GBP breekt uit zijwaarts kanaal

EUR/GBP breekt uit zijwaarts kanaal
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.