Rentes kunnen nog stijgen

Marktrapport

De lange rentes zitten in de lift. De beweging trok zich midden mei op gang aan het zeer lange eind van de curve (30j) en neemt ondertussen looptijden vanaf 5 jaar op sleeptouw. De Europese 10j swaprente steeg bijvoorbeeld van -0.18% richting 0%. Voor de Duitse en Amerikaanse 10j rentes gaat het respectievelijk om bewegingen van -0.59% tot -0.28% en van 0.59% tot 0.92%. De rentecurves worden ook steiler. Het kortere eind van de rentecurve (<5j) blijft gebetonneerd door het vooruitzicht op een lustrum van uiterst lage beleidsrentes. Vorige week vrijdag kwamen drie thema’s aan bod die de rentebeweging helpen verklaren: het onversaagde beurssentiment, de herstellende olieprijs en verrassende Amerikaanse economische cijfers.

We beginnen op de aandelenmarkten. De Amerikaanse technologie-index Nasdaq zette een recordkoers neer. Op dik twee maanden tijd staat de teller op +48%. De spreidstand met de economische realiteit is groot. TINA in een lage rentewereld die gestut wordt met monetaire en fiscale pakketten. De ECB deed er een schep bovenop en de Europese cohesie rond het relanceplan van de Europese Commissie groeit in de aanloop naar de EU-top van 18/19 juni. De uitgifte van tot €750 miljard aan Europees schuldpapier (AAA-kwaliteit) en het overhevelen van belastingsbevoegdheid van nationaal naar Europees niveau, vormen twee belangrijke hoekstenen van het plan. Duitsland keurde ondertussen al een extra steunpakket twv €130 miljard goed met als doel het economisch herstel te faciliteren. Europa heeft ook lessen getrokken uit de schuldencrisis. De bittere besparingspil die het herstelpotentieel toen fnuikte zal na de lockdownrecessie niet onmiddellijk voorgeschreven worden. Op lange termijn dreigt al die stimulus een inflatoir karakter te krijgen in een deglobaliserende wereld. Marktgebaseerde inflatieverwachtingen gaan sinds midden mei dezelfde richting uit. Ten slotte profiteren nationale schatkisten van het huidige lage renteklimaat om de explosieve begrotingstekorten vooral te financieren op langere looptijden.

De olieprijs brak eind vorige week de kaap van $40/vat en noteert aan de hoogste koers sinds de prijzenoorlog tussen Saudi Arabië en Rusland. OPEC+ besliste dit weekend om de productiebeperking (10 miljoen vaten per dag) met een maand te verlengen tot en met eind juli. Saudi Arabië besliste verder om de exportprijzen voor sommige olie-afnemers opnieuw op te trekken.

Ten slotte spelen de Amerikaanse economische cijfers een rol. De belangrijkste indicatoren voor de maand mei (ISM’s, ADP, payrolls) stelden voor het eerst sinds lang niet teleur (tov de verwachtingen). Het heropenen van de Amerikaanse economie verloopt mogelijk dus iets vlotter dan gevreesd. In de maand mei kwamen er volgens het officiële banenrapport meer dan 2.5 miljoen jobs bij, de grootste stijging sinds de start van de statistieken in 1939. We springen voorzichtig om met die hoeraberichten. De werkloosheidsgraad bedraagt nog steeds 13.3% (en waarschijnlijk drie procentpunten hoger volgens het Bureau of Labour Statistics) na de 20.5 miljoen ontslagen in april. We vrezen dat het herstel een lang uitgesponnen karakter zal hebben.

Mathias Van der Jeugt, KBC Marktenzaal

De Europese 10j swaprente flirt met de nulgrens

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Fed denkt na over volgende stap

Fed denkt na over volgende stap

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.