ECB kan de markten niet overtuigen

Marktrapport

Een dag nadat de Fed haar vastberadenheid beklemtoonde om te waken over de Amerikaanse economie en de financiële markten, keken beleggers donderdag in de richting van de ECB. Ze hoopten op een gelijkaardige, krachtige aankondiging maar waren uiteindelijk niet onder de indruk van Lagarde’s woordenstroom.

Zoals verwacht liet de ECB haar beleidsrente (depositorente) onveranderd op -0.50%. Wel zette ze de liquiditeitskraan verder open. De centrale bank verlaagde de rente op langlopende leningen (TLTRO III) die de reële economie via de financiële sector van voldoende zuurstof moeten voorzien. Voorts rolde de ECB een nieuwe kredietfaciliteit uit, de zogenaamde Pandemic Emergency Longer Term Refinancing Operations (PELTRO). Het programma is bedoeld om de werking van het financieel systeem te waarborgen. Tot teleurstelling van de markten, gaat de ECB niet over tot meer obligatieaankopen onder PEPP. Beleggers hoopten dat de centrale bank de omvang van het opkoopprogramma zou optrekken tot de symbolische €1000 miljard, maar dat kruit houdt ze voorlopig droog. Lagarde signaleerde wel dat de deur voor extra stimulus open blijft. De pandemieopkopen zullen desnoods “worden verlengd na 2020”, zei Lagarde. Ook zal de “flexibiliteit” van het programma “volledig worden gebruikt”, onder meer waar het gaat om de landen waarvan staatsschuld wordt gekocht. Dat laatste is codetaal voor: we blijven Zuid-Europa, Italië in het bijzonder, ondersteunen. De OMT-bazooka, waarmee ze in theorie onbeperkt overheidsobligaties zou kunnen opkopen, blijft voorlopig achter de hand en onbesproken. Ze is in principe verbonden aan de ESM-noodkredietfaciliteiten.

Wat de economie betreft, zijn de vooruitzichten allesbehalve rooskleurig . Lagarde sprak van een in vredestijd nooit eerder geziene crisis. De ECB waarschuwt dat de economie van de eurozone dit jaar met maar liefst 12% (!) kan krimpen ten gevolge van de coronacrisis. Recente data gaven alvast een bitter voorsmaakje: PMI’s namen een duik, arbeidsmarktomstandigheden verslechterden en het consumenten/bedrijfsvertrouwen ging in vrije val. Bovendien is er nog niet meteen licht aan het einde van de tunnel. Lagarde waarschuwde dat de snelheid en omvang van het economisch herstel hoogst onzeker zijn. ECB’s hoofdeconoom Philip Lane verwittigt dat het wellicht zelfs 3 jaar (!) duurt vooraleer de economie herstelt van de coronamokerslag.

Vandaag zien beleggers het glas weer halfleeg. Het marktsentiment kreeg een knauw nadat Amerikaans president Trump richting China wees als oorzaak van de corona-pandemie. Trump dreigde zelfs met invoerheffingen als vergelding, voor beleggers een pijnlijke herinnering aan het handelsconflict. De Europese beurzen verliezen tot 4% na het lange weekend en Duitse (en Amerikaanse) rentes dobberen nabij de recente laagtes. EUR/USD bevond zich eind vorige week even boven het 1.10 niveau, maar de dollar is vandaag aan de beterhand (1.0930). EUR/USD 1.088 is een eerstvolgende technisch ijkpunt.

 

EUR/USD: 1.088 een eerstvolgende technisch ijkpunt.  

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Dollar kraakt, euro blaakt

Dollar kraakt, euro blaakt

Europese relanceplan begin van koehandel

Europese relanceplan begin van koehandel

Frans-Duitse as onderbouwt, maar ondergraaft ook Europa

Frans-Duitse as onderbouwt, maar ondergraaft ook Europa

Europa een stap vooruit via… belastingen?!

Europa een stap vooruit via… belastingen?!
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.