Zweedse rente onder nul is geschiedenis

Marktrapport

Deze week is beladen met beleidsvergaderingen van centrale banken. Zo hebben we straks de Hongaarse centrale bank. Morgen komt de Fed in de VS samen en de ECB buigt zich donderdag over het beleid. Gisteren kregen we al de Bank of Japan en vanmorgen was het aan de beurt van de Zweedse Riksbank. We bekijken beide even van dichterbij.

Bank of Japan

De beleidsvergaderingen van de Bank of Japan zijn doorgaans niet de meest spectaculaire. Dat was gisteren anders… maar ook weer niet. Aan de beleidsrente morrelde de BoJ niet. Die blijft op -0.1%. De 0%-doelstelling voor de 10-jaarsrente wijzigde evenmin. Om die te bereiken, kocht de centrale bank jaarlijks omgerekend zo’n €700 mld overheidspapier. Stevig. Toch ging de BoJ nog verder: ze schrapte gisteren die “beperking”. Ze zal naar analogie met de Fed vanaf heden zoveel als nodig (ongelimiteerd) overheidspapier opslorpen. De BoJ stelt een gebrekkige liquiditeit in dat deel van de markt vast. Die komt uiterst ongelegen. Met een stimuluspakket van om en bij 20% van het BBP zal de Japanse overheid immers nog meer dan eens bij beleggers moeten aankloppen. De BoJ verhoogde tevens de totale hoeveelheid bedrijfsobligaties die het mag aanhouden aanzienlijk (€170 mld). Maar waar gelijkaardige beleidsbeslissingen door de Fed eind maart de start betekenden van een forse risicorally, bleef de impact gisteren, zelfs op de Japanse markt, beperkt. Dat had in belangrijke mate te maken met het feit dat afgelopen vrijdag al een en ander uitlekte. Bovendien zal het nieuwe engagement van de BoJ in de praktijk waarschijnlijk zoveel verschil niet maken. De beweging in de yen was weinig uitgesproken: zowel USD/JPY als EUR/JPY bleven in de buurt van de technisch relevante niveaus nabij 107 en 116. De 10-jaarsrente verloor slechts enkele basispunten en noteert rond -0.04%.

Riksbank

De Zweedse Riksbank hield vanmorgen de rente stabiel op 0%. Ze doekte het experiment met negatieve rentes in december ‘19 op en ziet op dit moment weinig heil in de herintroductie ervan. De centrale bank rekent op de andere maatregelen om de klap van het coronavirus te verzachten. Die omvatten o.m. de uitbreiding van de obligatie-aankopen tot 300 mld SEK en een kredietverleningsfaciliteit voor bedrijven t.w.v. 500 mld SEK. In het slechtste geval schat de Riksbank de economische impact op bijna -10% in 2020 met een beperkt herstel in 2021 (1.7%). Het basisscenario gaat uit van een krimp van net geen 7% dit jaar, gevolgd door een groei van 4.6%. In beide gevallen komt inflatie dit jaar niet hoger uit dan 0.6%. Officieel sluit de centrale bank een toekomstige renteverlaging niet uit. In de renteprognoses voor 2021, die variëren tussen -1% en +1%, voegt ze er wel fijntjes aan toe dat die geen rekening houden met een eventuele ondergrens van de beleidsrente (0%?). De markten – en wij – concluderen dat negatieve rentes tot nader bericht tot het verleden behoren. De Zweedse kroon wint op het status quo. EUR/SEK begeeft zich richting het belangrijke 10.8-steunniveau en de ondergrens van een neerwaarts trendkanaal. Een breuk verbetert het technisch beeld aanzienlijk.

Figuur - EUR/SEK: Zweedse kroon nadert belangrijke technische weerstandsniveaus.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Dollar kraakt, euro blaakt

Dollar kraakt, euro blaakt

Europese relanceplan begin van koehandel

Europese relanceplan begin van koehandel

Frans-Duitse as onderbouwt, maar ondergraaft ook Europa

Frans-Duitse as onderbouwt, maar ondergraaft ook Europa

Europa een stap vooruit via… belastingen?!

Europa een stap vooruit via… belastingen?!
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.