Einde van een tijdperk, met een zwart randje

Marktrapport

Toen de ECB in juni besliste om haar aankoopprogramma van activa in december 2018 na 46 maanden te beëindigen, had ze waarschijnlijk een “mooier” afscheid in gedachten dan de boodschap die Draghi gisteren aan de markten voorschotelde. Het einde van de netto-aankopen gaat gepaard met een zwart randje rond de nieuwe economische vooruitzichten. De ECB kocht sinds maart 2015 meer dan €2100 overheidsobligaties uit de eurozone. Wat België alleen al betreft gaat het om €73 miljard, ofte 21.5% van alle uitstaande Belgische overheidsobligaties (€340 miljard). Toch is het afscheid van de ECB niet definitief. Met haar herinvesteringsbeleid wil ze de portefeuille van overheidsobligaties constant houden. Concreet zal de centrale bank alle vrijgekomen middelen van obligaties op vervaldag opnieuw herinvesteringen. In 2019 gaat het om een totaal bedrag van €173 miljard. Op haar hoogtepunt, in 2016, kocht de centrale bank voor €778 miljard overheidsobligaties aan.

ECB wordt pessimistischer over groei

De ECB verlaagde de groeiprognose voor dit jaar van 2% tot 1.9% en voor volgend jaar van 1.8% tot 1.7%. De verwachting voor 2020 blijft stabiel op 1.7% terwijl de eerste voorspelling voor 2021 een verdere terugval richting trendgroei vooropstelt (1.5%). Draghi en co schatten dat de risico’s rond dit groeiscenario nog steeds gebalanceerd zijn, maar stellen vast dat de balans overhelt naar de pessimistische kant. De PMI-bedrijfsvertrouwensindicatoren uit de eurozone, de meest tijdige maandelijkse indicatie van het economische momentum in de eurozone, zetten die vrees alvast kracht bij. De alomvattende PMI daalde onverwacht van 52.7 tot 51.3, terwijl de markt een stabilisatie verwachtte. Het is meer dan vier jaar geleden dat deze indicator zo kort bij het 50-niveau vertoefde. Dat is de symbolische “boom-bustgrens” die het verschil maakt tussen economische groei en economische contractie. Op nationaal niveau vallen de Franse PMI’s voor zowel de verwerkende nijverheid als de dienstensector al onder die drempel. De recente protesten van de gilets jaunes die het land immobiliseerden zijn daar niet vreemd aan. In het algemeen vallen vooral de vooruitlopende indicatoren, zoals nieuwe orders, terug. Ze suggereren weinig beterschap voor januari. Op basis van de PMI’s van oktober en november, en rekening houdend met een weinig opbeurend jaareinde, verwacht het PMI-instituut een kwartaalgroei van 0.3% kw/kw. Pro forma geven we nog mee dat de nieuwe inflatievooruitzichten weinig afwijken van die van september en schommelen tussen 1.6% en 1.8% over de volledige voorspellinghorizon.

De markt legde de voorzichtige waarschuwing van de ECB gisteren nog naast zich neer, maar reageert vandaag wel op de “harde feiten”. EUR/USD zakt van 1.1350 beneden het 1.13 niveau. EUR/USD 1.1187 blijft het volgende belangrijke ijkpunt. Het beurshumeur was al verpest na zwakke Japanse en Chinese cijfers vanochtend en verbetert er voorlopig niet op. De belangrijkste Europese indexen verliezen tot 1.5%. De Duitse rentes dalen tot 3 basispunten.
 

Figuur - ECB blijft aanwezig op Europese obligatiemarkt

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Dollar kraakt, euro blaakt

Dollar kraakt, euro blaakt

Europese relanceplan begin van koehandel

Europese relanceplan begin van koehandel

Frans-Duitse as onderbouwt, maar ondergraaft ook Europa

Frans-Duitse as onderbouwt, maar ondergraaft ook Europa

Europa een stap vooruit via… belastingen?!

Europa een stap vooruit via… belastingen?!
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.