Chinese economie bodemt verder uit

Marktrapport

17 januari 2020, 09:59 lokale tijd, Peking. Kopjes warme sojamelk geuren het Chinees statistisch bureau. Voorovergebogen statistici tikken naarstig de kwartaalgroeicijfers over in het systeem. Zweet parelt op de voorhoofden, brillen dampen her en der aan. Er staat veel op het spel. China is snelheidsrecordhouder in het publiceren van de groeicijfers. Foutloos, zonder nood aan enige herziening. Daar kan en mag geen verandering in komen. 10:00. Financiële media geven de data een voor een vrij. Opdracht volbracht. De ijverige medewerkers krijgen een schouderklopje. Hun werk zit erop, dat van de analisten begint.

Laten we aftrappen met de nodige nuance. Chinese groeicijfers zijn berucht omwille van hun kwaliteit. Er wordt wel eens gefluisterd dat de overheid de zaken wat … polijst. Maar als tweede grootste economie van de wereld mogen we ze toch niet volledig links laten liggen. Dat gezegd zijnde, groeide China doorheen 2019 met 6.1%. Naar Europese en Amerikaanse normen een uitmuntende prestatie. Maar voor China is dat een nieuw historisch diepterecord. Toch merken we enkele lichtpuntjes op. We kijken daarvoor eerst naar de kwartaaldynamiek. Tijdens het vierde kwartaal van 2019 groeide China met 1.5% kw/kw. Ook dat is vanuit een Chinees perspectief zwak, maar ligt wel in lijn met voorgaande kwartalen. De idee dat China het ergste misschien achter de rug heeft, wint aan kracht, temeer omdat de maandelijkse data zeker niet slecht(er) waren. De decembercijferreeks oogt voorzichtig positief. Industriële productie groeide in 2019 met 5.7% dankzij een forser dan verwacht herstel in de laatste maand van het jaar. Ook de bijna aanhoudende vertraging in de kleinhandelsverkopen (8% in 2019) vertoont verder tekenen van uitbodeming. Dat is een belangrijke conclusie voor een land dat zich almaar meer toelegt op binnenlandse consumptie. Van minstens even groot belang is het, toegegeven klein, herstel in de investeringen (5.4%). Met dank aan de private sector die in december een tandje bijstak.

Over de marktbeweging vandaag kunnen we vrij kort zijn. De data stemmen tot optimisme maar waren al bij al vrij kort bij de verwachtingen. De Chinese yuan versterkt verder van 6.88 tot 6.86 tegenover de Amerikaanse dollar. De evolutie van de yuan over een iets ruimere horizon daarentegen is een pak indrukwekkender.

Tijdens de zomer vorig jaar liepen de handelsspanningen tussen de VS en China hoog op. De VS dreigden en legden later nieuwe invoerheffingen op. De yuan verloor stevig terrein tot 7.15 tegenover de dollar op het hoogtepunt van de handelsescalatie. Het mag misschien niet luidop gezegd worden, maar allicht hield de Chinese centrale bank onder politieke druk de munt artificieel zwak, bij wijze van tegenreactie. Ondertussen ondertekenden Amerikaans president Trump en Chinees vicepremier Liu He eerder deze week een eerste deelakkoord. De anticipatie op de uiteindelijke handdruk tussen de VS en China legde de yuan geen windeieren (zie grafiek). Over de relevantie van het akkoord kan gediscussieerd worden. Punt is echter dat het handelspolitiek risico minstens even naar de achtergrond verdwijnt. In dat “handelsinterbellum” kan China, als teken van goede wil in de aanloop naar de tweede ronde gesprekken met de VS, de munt minstens wat sterker houden. Als nu ook de economische cijfers gradueel verbeteren, en daarmee de nood voor meer monetaire stimulering afzwakken, achten we de weg op korte termijn voor USD/CNY zuidwaarts als de meest waarschijnlijke.
 

USD/CNY

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

De keerzijde van de arbeidsmarktmedaille

De keerzijde van de arbeidsmarktmedaille

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Fed denkt na over volgende stap

Fed denkt na over volgende stap

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.