Markten teren op handelsoptimisme

Marktrapport

Het Sino-Amerikaans handelsconflict heeft ons dit jaar voor veel nieuwskoppen bezorgd en bracht telkens een jojo-effect teweeg. De ene keer leken de VS en China zeer kort bij een deelakkoord, tot grote euforie op de markten. De andere keer verdwenen de mondelinge akkoorden als sneeuw voor de zon en vluchtten beleggers naar veilige haveninstrumenten. De laatste tijd kunnen we rekenen op heel wat optimistische handelsdeuntjes, tot opluchting van velen...

Handelsonderhandelaars praten verder

Recente positieve noten op het handelsfront en de versoepelingscyclus van menig centrale banken, geven de markten opnieuw een duw in de rug en zetten de “risk-on party” voort. Amerikaanse en Chinese toponderhandelaars hebben elkaar vanmorgen telefonisch gesproken en hielden een constructief gesprek. Chinese vicepremier Liu He belde met Amerikaanse handelsafgevaardigde Robert Lighthizer en met minister van Financiën Steven Mnuchin. De topmannen bespraken tijdens hun telefoongesprek enkele “kernproblemen” die verband houden met het interim-akkoord dat in de steigers staat. Het fase 1 akkoord zou een wapenstilstand (of misschien zelfs vrede?) moeten inluiden in de aanhoudende handelsoorlog tussen de twee grooteconomieën. China en de VS bereikten consensus en beloofden in contact te blijven om een oplossing te vinden voor de resterende knelpunten. Wanneer de deal precies wordt ondertekend, is nog niet duidelijk maar dat detail wuiven de markten voorlopig weg. Zolang China en de VS blijven praten, zijn beleggers blij.

Amerikaans glas meer dan half vol

Fed-voorzitter Jerome Powell zette gisterenavond de positieve deun voort. "Op dit punt in de lange expansie zie ik het glas als veel meer dan half vol", pleitte Powell. "Met het juiste monetair beleid kunnen we de langste expansiecyclus verder aanhouden, voortbouwend op de tot nu toe behaalde voordelen en de voordelen breder verspreiden naar alle Amerikanen." De Fed topman herhaalde bovendien zijn ondertussen versleten pleidooi dat het monetair beleid niet rust op een vooraf bepaalde koers maar dat men het beleid enkel zou aanpassen bij “materiële veranderingen in de vooruitzichten van de Amerikaanse economie.”
Beleggers smaken het scenario van solide groei en rentes die voorlopig in de wacht blijven. De beurzen gaan door op hun elan en kleuren felgroen. Het Amerikaans trio – S&P 500, Nasdaq en
Dow Jones – bevinden zich aan historische recordkoersen en stegen wel tot 30% op één jaar tijd. Europese beurzen leggen een gelijkaardig parcours af. De Europese beursindex, Euro Stoxx 50, stuwde voorbij de 2017 top en dikte het voorbije jaar met 23% aan. De Amerikaanse en Europese lange rentes (10-j.) herstelden van hun september dieptepunt en wonnen ongeveer 30 bpn. De recessievrees die deze zomer nog prominent aanwezig was, lijkt nu volledig van de baan. Het algemene gunstig risicoklimaat, de wait-and-see houding van de Fed en een minideal die binnenkort misschien op tafel ligt, kunnen beurzen en rentes meer ademruimte geven.
 

Figuur - Amerikaanse beurs (S&P 500) omarmt de positieve handelsnoten

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Fed denkt na over volgende stap

Fed denkt na over volgende stap

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.