Trump haalt beurzen (even?) van hun wolk

Marktrapport

In zijn toespraak voor The Economic Club of New York schilderde Amerikaans president Trump een rooskleurig beeld en verdedigde hij het economisch parcours van zijn regering voorafgaand aan de campagne voor de nakende presidentsverkiezingen. Hij zei dat zijn administratie "onze beloften had waargemaakt en onze verwachtingen had overtroffen" na bijna drie jaar in functie, maar zong weer hetzelfde deuntje en gaf de Federal Reserve de schuld voor het remmen van de groei onder zijn hoede. 

Tijdens zijn speech bestookte Amerikaans president Trump ons met enkele scherpe uitspraken en dreigementen. Hoewel hij geen concrete details gaf over hoe de handelsonderhandelingen met China opschieten, benadrukte Trump dat China “smacht” naar een handelsakkoord met de VS en dat een akkoord binnen de kortste keren op tafel zou kunnen liggen. "We zijn dicht bij een deal – een akkoord zou er snel kunnen zijn, heel snel." Trump hield goedgemutst stand maar sloeg desondanks ook een strenge toon aan. De president dreigde met een “substantiële” verhoging van de invoertarieven op Chinese producten als er geen eerste stap wordt gezet in de vorm van een basisakkoord. Ook Europa bleef niet gespaard. “De EU is met zijn invoerheffingen misschien nog wel oneerlijker dan China”. Een vijandige uitspraak die de speculaties voedde dat de Amerikaanse president vandaag wel eens de invoertarieven op Europese auto’s verhoogt. Maar na eerder uitstel en aankomende presidentsverkiezingen is een verder uitstel waarschijnlijker.

De dreigende toon van Trump zinderde na op de markten en duwt de beurzen lager. Amerikaanse beurzen koelden lichtjes af en konden eerdere intraday winsten niet vasthouden. Ook in Europa en Azië voelen ze het effect van Trump’s woorden en kleuren de beurzen rood (tot -1%) hoewel de politieke onrust in Hong Kong hier ook parten speelt. Amerikaanse en Europese rentes zakken van de orde van grootte van 5bpn en EUR/USD test het 1.10 steunniveau.

Beleggers waren optimistischer gepositioneerd en hoopten dat de handelsbijl stilletjes aan begraven zou worden. Mogelijke tariefverhogingen leken daarbij niet aan de orde. Desondanks houdt die visie nog steeds stand. Met de presidentsverkiezingen in zicht heeft Trump er baat bij om een interimdeal rond te krijgen en zal de reflatiehandel van de afgelopen dagen gauw weer opgekrikt worden.

Fed: alle goede dingen bestaan in drieën

Vandaag neemt Fed-voorzitter Powell het woord over en zal hij in het Congres getuigen over het monetaire beleid. Na drie renteverlagingen, hintte Powell in zijn laatste persconferentie dat de Fed even klaar is met beleidsaanpassingen. Het is aan de drie renteverlagingen om de Amerikaanse economie op koers te houden om internationale tegenwinden het hoofd te bieden. Hoewel markten hoopten op bijkomende monetaire ademruimte, geven constructieve data de Fed voorlopig gelijk. De Amerikaanse payrolls (arbeidsmarktrapport) en het ISM-bedrijfsvertrouwen tonen aan dat de Amerikaanse economie goed stand houdt. Bovendien blijft de combinatie van reële loon- en tewerkstellingsgroei goed nieuws voor de bestedingscapaciteit van de Amerikaanse consument die alle tegenwinden weet te trotseren.
De toespraak zal geen verschuiving in het monetaire beleid betekenen, we kijken vooral uit naar kleine subtiele hints in de toon die de Fed-voorzitter aanneemt.
 

Euro Stoxx 50

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Fed denkt na over volgende stap

Fed denkt na over volgende stap

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.