Spaanse kiezer schudt kaarten aartsmoeilijk

Marktrapport

Spanje trok zondag voor de vierde keer in evenveel jaar naar de stembus. De laatste keer dateert nog maar van april dit jaar. De socialistische PSOE onder leiding van Sánchez behaalde toen 123 zetels van het 350-koppige parlement. De partij was op onderhandelen aangewezen met onder meer de radicaal linkse Podemos en het liberale Ciudadanos. Die strategie faalde en Spanje belandde in een politieke impasse. Nieuwe verkiezingen waren volgens Sánchez de uitweg. Helaas…

Op 10 november schudde de Spaanse kiezer de kaarten zo mogelijk nog moeilijker. De PSOE verliest drie zitjes (120), haar “natuurlijke” coalitiepartner Podemos zeven (35). Zelfs met de steun van Ciudadanos, die de afgelopen maanden een regering met PSOE categoriek weigerde, behalen de drie geen meerderheid. De liberalen zagen hun aantal zetels gedecimeerd van 57 tot 10. Een coalitie onder Sánchez met Podemos en de Catalaans nationalistische ERC levert een meerderheid maar is in de praktijk niet evident. De Spaanse regering draaide recent nog enkele Catalaanse leiders de gevangenis in. Dan rest Sánchez enkel nog… een minderheidsregering met gedoogsteun van de centrumrechtse Partido Popular. Casado’s PP herstelde van de uppercut in april en behaalde 88 zitjes (+22). Casado liet de deur op een kier voor zo’n fragiele links-rechtse constellatie. Hij zal de huid wel zeer duur verkopen. De PP voelt de hete adem van Vox in de nek. De rechts-radicale partij behaalde 52 zetels (+28) en wordt plotsklaps de derde grootste partij van het land.

Politieke instabiliteit is in Spanje (voorlopig) geen aanleiding voor een slecht economisch rapport, wel integendeel. Met 0.4% kw/kw groei in het derde kwartaal behoort het land nog steeds tot de betere leerlingen van de EU. Het nooit eerder zo versplinterde politieke landschap baart de markt voorlopig dan ook weinig zorgen. De Spaanse kredietrisicopremie (renteverschil met Duitsland) liep sinds de stembusslag op zondag met amper 3 bpn op. Toch rijst de vraag hoe lang beleggers Spanje buiten het vizier blijven houden. “Globale” thema’s zoals het handelsconflict en brexit domineren op dit moment de markt. Dat blijft allicht niet steeds zo. Het is waarschijnlijk dat mettertijd en als de politieke impasse aanhoudt, de aandacht terug naar individueel niveau verschuift.

Farage breekt een lans voor Johnson
In vergelijking met politiek Spanje zijn de Britten sinds gisteren dan mogelijk beter af. Het VK stemt op 12 december. De politiek is er meer dan ooit verdeeld. Maar gisteren, op Wapenstilstand, brak de leider van de Brexitpartij Farage een lans voor de Conservatieve Partij. De Brexitpartij zal niet opkomen in de districten die de Tories tijdens de verkiezingen van 2017 wonnen. Premier Johnson is verwikkeld in een moeilijke oefening om de gematigde Conservatieve kiezer aan boord te houden zonder de ‘hardliner’ te verliezen. De démarche van Farage is een opsteker voor de Tories die zo de kans op een meerderheid na 12 december zien toenemen. Het pond reageerde positief: EUR/GBP dook beneden 0.86. Aan het technisch plaatje verandert dat voorlopig niets. Het koppel blijft gevangen in de zijwaartse handelsband rond 0.86, opgejaagd door de occasionele politieke quote en/of poll. “It ain’t over till the fat lady sings”, zegt men dan.
 

Spaans/Duits renteverschil: markt ligt (voorlopig?) niet wakker van Spaanse politieke impasse.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Euro profiteert van … ECB versoepeling!!

Euro profiteert van … ECB versoepeling!!

BoC en RBA trekken optimistische kaart

BoC en RBA trekken optimistische kaart

Europa versterken in de wereld

Europa versterken in de wereld

EUR/USD gaat op zijn elan voort

EUR/USD gaat op zijn elan voort
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.