Hoop bevestigd door de data?

Marktrapport

Er is iets veranderd in de mindset op de markten. Het is nog steeds ‘bon ton’ om heel terughoudend te zijn over de economie, zeker in Europa. Het monetair beleid is uitgespeeld. De afhankelijkheid van de internationale handel maakt de EU kwetsbaar voor factoren waar het weinig greep op heeft. Brexit sleept aan en zelfs bij een oplossing blijft het onduidelijk of de nieuwe (handels)relatie vlekkeloos zal verlopen. En het binnenlands vraagherstel, waar moeten dat van komen…?

Nu even naar de markten. We pikken er de Duitse Dax uit. Tijdens de zomer kreeg deze barometer van het cyclisch gevoelige deel van de Europese economie veel tegenwind. Ondertussen zet de index wel een top voor 2019, zo’n 13-14% boven het dieptepunt van augustus. Zelfs de historische top van begin 2018 is niet oneindig veraf (+/- 6.5%). Zelfde beeld in de euro. Het ‘lower for longer’ van Draghi en een onbereikbare ECB inflatiedoelstelling voedden vorige maand nog het gevoel dat de euro nog lang tegen een onoverkomelijk renteverschil met de dollar zou moeten opboksen, zelfs als de Fed de rente verder verlaagt. Ondertussen heeft EUR/USD boven de technische kaap nabij 1.10 (trendlijn) post gevat, zelfs al is er geen definitieve oplossing voor brexit Last but not least: de EMU rentemarkt. Die vertoonde al tekenen van uitbodeming voor de ECB-vergadering van september. Ondanks de zeer softe retoriek van Draghi (toegegeven, met de nodig interne tegenwind), gingen de Europese rentes de voorbij maand vlot hoger. Nog interessanter: de rentecurve werd steiler. Dat wordt vaak gezien als een teken dat het economisch dieptepunt bereikt is en er mogelijk betere tijden volgen.

Markten proberen altijd vooruit te kijken. Dat houdt het risico in op een vergissing, of minstens op een vroegtijdige start. Ook in september kon je al hopen dat de vertrouwensindicatoren in de EMU (en in Duitsland) voldoende slecht nieuws hadden verdisconteerd. Toch ging de positieve veronderstelling toen niet op. Nieuwe poging deze week. Morgen is er bedrijfsvertrouwen in Frankrijk. Donderdag krijgen we de Duitse en Europese PMI’s. Vrijdag licht de Ifo-indicator nog een tipje van de sluier op over het Duitse bedrijfsleven. Maandcijfers zijn volatiel en een aantal oorzaken van de zwakke groei/economische onzekerheid is nog niet weggenomen (handelsconflict, brexit). Er is wel hoop dat de spanning op korte of iets langere termijn minstens wat bekoelt. Bovendien duurt de ‘recessie’ in de maakindustrie (o.a. in Duitsland) toch al zowat een jaar. Dat is begrijpelijk, gezien het aanslepend handelsconflict, maar de activiteit past zich zelfs bij dit soort structurele ontwikkelingen aan.

De data later deze week hebben zeker niet het laatste woord over een conjuctuuruitbodeming in Europa. Toch zullen tekenen van beterschap de markt niet ontgaan. Wat minder handel- en brexitzorgen, de solide arbeidsmarkt, een uiterst soepel monetair beleid en mogelijk nog een vleugje fiscale stimulus... In deze context kunnen markten betere data het voordeel van de twijfel geven. Nu we toch optimistisch vooruit aan het kijken zijn: De doelniveaus van de dubbele bodemformatie in de Duitse 10-j rente (nu -0.37%) bevinden zich respectievelijk in de buurt van -0.22% en -0.13%. Voor EUR/USD heeft de breuk boven 1.10 de negatieve druk duidelijk verminderd. EUR/USD 1.1250/1.13 kondigt zich aan als een volgend belangrijk ijkpunt.
 

Figuur - 10-j rente Duitsland: krijgt reflatietrade duwtje in de rug?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

BoC en RBA trekken optimistische kaart

BoC en RBA trekken optimistische kaart

Europa versterken in de wereld

Europa versterken in de wereld

EUR/USD gaat op zijn elan voort

EUR/USD gaat op zijn elan voort

Dollar kraakt, euro blaakt

Dollar kraakt, euro blaakt
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.