Pond klampt zich vast aan laatste strohalm

Marktrapport

Tussen hoop en herinnering bloeit geluk. Het Britse pond herademde gisteren. EUR/GBP zakte door het eerste steunniveau rond 0.91 richting 0.9050. Brits premier Johnson ontmoette op zijn Europese tournee Duits bondskanselier Merkel en Frans president Macron. De Europese regeringsleiders zetten de deur op een kier om bepaalde delen van het brexitakkoord aan te passen zolang er niet geraakt wordt aan het Ierse vredesproces (geen harde grens) en de Europese interne markt. Pittig detail: Johnson krijgt 30 dagen de tijd om het huzarenstukje te klaren. De brexitklok tikt dus ongenadig verder… Bovendien komt het Britse parlement in principe pas terug uit reces begin september en kunnen de jaarlijkse partijcongressen nog extra roet in het eten gooien.

Sinds het ontslag van ex-premier May stond sterling onder verkoopdruk. EUR/GBP steeg van 0.85 tot 0.93 omdat de controversiële Boris Johnson klaar stond om haar te vervangen. Johnson is en blijft bereid om de EU op 31 oktober zonder deal te verlaten met alle gevolgen van dien voor het VK. Een gelekt overheidsdocument waarschuwde recent onder meer voor brandstof- en medicijntekorten, chaos in de havens en het uitblijven van snelle, nieuwe, bilaterale handelsakkoorden. De gebeurtenissen van gisteren getuigen van bereidheid tot compromis. Amendementen aan May’s originele brexitakkoord - tot driemaal toe verworpen door het Britse parlement - kunnen zowel in de EU als in het VK als een politieke overwinning “verkocht” worden. De EU heeft het been stijf gehouden en premier Johnson heeft via de aangebrachte amendementen May’s deal naar zijn hand gezet.

In de veronderstelling dat aan het brexitakkoord effectief enkele wijzigingen worden toegevoegd, wordt het nieuwe pakket daarna opnieuw aan het Britse parlement voorgelegd. Als een meerderheid zich achter de nieuwe blauwdruk schaart, scheiden de wegen van het VK en de EU op 31 oktober op basis van dat akkoord. Verwerpt het parlement het herwerkte akkoord dan luidt de vraag of ze een no deal brexit kan/wil blokkeren, iets wat begin dit jaar ook al gebeurde. De volgende stap in het beslissingsproces is dan of de EU en het VK de brexitdeadline nog maar eens willen verlengen. Zonder parlementair verzet of bereidheid tot verlengen scheurt het VK zich eind oktober in de slechtst mogelijke omstandigheden af. Krijgen we toch terug uitstel zijn terug naar af. Alle opties liggen dan opnieuw op tafel, gaande van een vertrouwensmotie tegen de regering, nieuwe verkiezingen tot een nieuw referendum.

De bovenstaande beslissingsboom toont aan dat alle dominosteentjes perfect moeten vallen om het Britse pond veel extra ademruimte te geven. Als de brexitgeschiedenis een leidraad kan zijn voor de nabije toekomst zal dat dus niet zonder slag of stoot gebeuren. Het eerstvolgende steunniveau in EUR/GBP bevindt zicht rond 0.90 (38% herstel van beweging tussen mei en augustus). Die kaap ronden zonder echte vooruitgang wordt moeilijk.

Mathias Van der Jeugt, KBC Marktenzaal
 

EUR/GBP: sterling houdt zich vast aan laatste sprankeltje brexithoop

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Europa een stap vooruit via… belastingen?!

Europa een stap vooruit via… belastingen?!

Inflatie: het grote mysterie van de coronacrisis

Inflatie: het grote mysterie van de coronacrisis

Frankrijk en Duitsland stoffen tandem af

Frankrijk en Duitsland stoffen tandem af

EUR/GBP breekt uit zijwaarts kanaal

EUR/GBP breekt uit zijwaarts kanaal
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.