Trumps rollercoaster blijft supergevaarlijk

Marktrapport

Wie in sprookjes met een happy end gelooft, droomt misschien dat Donald Trump en Xi Jinping vanaf nu opnieuw dikke vrienden zijn. Beide heren keren terug naar de onderhandelingstafel om hun handelsproblemen op te lossen. En in afwachting daarvan kondigde Trump aan dat een deel van de recent aangekondigde tariefverhogingen worden uitgesteld tot december.

Maar zulke dromen zijn bedrog. De harde realiteit is dat de financiële markten vernietigend reageerden op Trumps laatste escapade. Een zware beurscorrectie leidt niet echt tot een hogere populariteit bij het Amerikaanse kiezerspubliek. Uit recente bevragingen blijkt nochtans dat de Amerikanen meer en meer hun grote leider volgen in een anti-Chinese houding. Nog minder populair zijn prijsverhogingen die geleidelijk doorsijpelen in de Amerikaanse winkels door de hogere invoertarieven. De Amerikaanse geste naar China is dus vooral het gevolg van vrees voor binnenlandse gevolgen. Die vrees is gegrond. De schade van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog voor de Amerikaanse economie valt voorlopig mee. Amerikaanse invoerders anticipeerden tot nu toe op aangekondigde tariefverhogingen door versneld voorraad in te voeren. Getuige daarvan de uitpuilende magazijnen aan de Amerikaanse westkust. Ook de Chinese export naar de VS boekte een licht herstel de afgelopen maanden (zie figuur). De Chinese export deed het trouwens goed op vele markten, waaronder ook de Europese. Maar uiteindelijk zal het Amerikaanse protectionisme de eigen economie in het hart treffen door te vreten aan de winstgevendheid van Amerikaanse ondernemingen en hen dwingen tot afslankingen en prijsverhogingen.

Een negatieve spiraal is in gang gezet en kan niet eenvoudig worden gestopt. Het goede nieuws van gisteren is een druppel op een hete plaat. De euforie van het huidige nieuws zal snel vervagen door een nieuwe escalatie. Er heerst immers geen vertrouwen meer aan de onderhandelingstafel. Bovendien is het intussen duidelijk dat de Chinezen koppig het been stijf houden. Zij hebben veel meer tijd, en in het bijzonder geen presidentsverkiezingen aangezien Xi Jinping voor het leven is aangesteld. Het bilaterale conflict wordt ook alsmaar complexer. Het Chinese dreigement om de renminbi te depreciëren kan een muntoorlog te ontketenen. In de straatprotesten in Hong Kong wordt hoe langer hoe meer een buitenlandse, lees Amerikaanse, helpende hand gezien.

Die onzekere, maar vooral negatieve ontwikkelingen kunnen blijven wegen op de markten. Bovendien verslechteren de vooruitzichten voor de Amerikaanse en Chinese economieën. De VS stevent duidelijk op een laat-cyclische fase in de conjunctuur af, terwijl de technologische transitie de Chinese groei onder druk zet. Eigenlijk is het handelsconflict tussen beide grootmachten maar een additionele stoorzender. Volatiliteit is zowat de enige zekerheid vandaag, met als gevaar dat de negatieve bewegingen telkens wat groter zijn dan de positieve. En schuilen voor de storm in veilige havens krijgt intussen een steeds hogere prijs.

Jan Van Hove, KBC Group Chief Economist
 

Chinese export naar VS en EU (maandelijks in miljard USD)

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Fed denkt na over volgende stap

Fed denkt na over volgende stap

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.