Draghi houdt vinger aan de trekker

Marktrapport

Gisteren hield de ECB haar beleidsvergadering. Die trok meer dan gemiddeld de aandacht. In de juni-beleidsvergadering liet Draghi een ballonnetje voor meer monetaire stimulus op als hij daartoe de economische nood zag. In Sintra concretiseerde hij die boodschap als een economie die niet snel tekenen van beterschap toont. De economische data sindsdien suggereerden dat allesbehalve. Een uiterst zwak PMI-bedrijfsvertrouwen en Duitse Ifo-indicator bevestigden dat deze week andermaal. De markt verdisconteerde daarom in grote mate al (grof) monetair geweld in juli. Voorbarig, zo bleek. Draghi laadde gisteren het geweer, hield de vinger aan de trekker maar haalde (nog) niet over.

‘Wake me up when September ends’. De trieste rocksong van het Amerikaanse Green Day leent zich uitstekend tot een samenvatting van de ECB gisteren. De centrale bank trapte met het beleidscommuniqué stevig van start. De belangrijkste beleidsrente blijft op -0.4%. De ECB wijzigde wel haar ‘forward guidance’ en stelt dat de rente minstens tot de eerste helft van 2020 aan het huidige of lagere niveau blijft. Dat is jargon voor een nakende renteknip (september) in dieper negatief territorium. Ze bekijkt daarom ook een systeem om de ongewenste neveneffecten van die negatieve rente te temperen. De ECB stoft wellicht ook het netto-aankoopprogramma af dat ze eind 2018 opborg. Het hoe en het wat is een taak voor haar medewerkers. Draghi en de zijnen halen dus alle middelen (terug) uit de kast. Waarom? De ECB haalt haar inflatiedoelstelling (dichtbij maar onder 2%) al lang niet meer en daar houdt ze helemaal niet van, dixit Draghi. Een nieuwe monetaire injectie biedt hopelijk soelaas. Wat de ECB betreft mag die inflatie na jaren van ‘undershooting’ zelfs gerust enige tijd bóven 2% noteren. In het communiqué maakte ze immers haar streven naar een “symmetrische” doelstelling kenbaar. Lees: het soepel monetair beleid is nog lang niet aan een einde toe.

Maar na het rockende beleidscommuniqué volgde een ietwat trieste persconferentie. Draghi besprak de economische context uitvoerig en maakt zich vooral zorgen over de maakindustrie die hard wordt getroffen door internationale factoren. Een recessie in de euro zone acht de voorzitter wel nog steeds weinig waarschijnlijk. Dat komt onder meer omdat de binnenlandse (diensten)economie het wel goed blijft doet. De door de hittegolf murw geslagen toeschouwers schotelden de ECB-voorzitter uiteraard enkele vragen rond de heropstart van het aankoopprogramma voor. Ze maakten het Draghi, die niet in zijn kaarten wou laten kijken, echter op geen enkel moment lastig. Voor meer concrete informatie over de bijkomende stimulus is het dus wachten tot in september.

De markt anticipeerde op een erg softe ECB maar bleef verweesd achter. Sommige investeerders rekenden gisteren al op daden, niet enkel woorden. Ook het gebrek aan details stelde veel beleggers teleur. De prijsbeweging op de markten was navenant. Beurzen ruilden winst voor verlies. Europese rentes wisten eerdere verliezen (die her en der tot nieuwe laagterecords leidden) uit en eindigden zelfs hoger. EUR/USD kwam kortbij cruciale steun rond 1.11 maar veerde vervolgens terug op. Wat het muntpaar betreft, speelt ook de Fed-beleidsvergadering volgende week een rol. De Fed verlaagt wellicht de rente, maar met hoeveel? Onder die onzekerheid zijn beleggers niet geneigd om belangrijke technische niveaus te slopen. Misschien brengt het Amerikaans BBP-cijfer (2019Q2) straks meer duidelijkheid?
 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Euro profiteert van … ECB versoepeling!!

Euro profiteert van … ECB versoepeling!!

BoC en RBA trekken optimistische kaart

BoC en RBA trekken optimistische kaart

Europa versterken in de wereld

Europa versterken in de wereld

EUR/USD gaat op zijn elan voort

EUR/USD gaat op zijn elan voort
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.