Een Noorse solo

Marktrapport

De Noorse centrale bank vormt deze dagen de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt. ECB voorzitter Draghi’s optreden in Sintra, de nieuwe reactiefunctie van de Fed, Australische verwijzingen naar extra renteverlagingen, de erkenning door de Bank of England van toegenomen risico’s … allemaal ten spijt, beslisten gouverneur Olson en zijn kompanen om de beleidsrente met 25 basispunten te verhogen tot 1.25%. Het is de 3e renteverhoging sinds september vorig jaar en als het van de Norges Bank afhangt zeker en vast nog niet de laatste.

Sterke groeivooruitzichten liggen aan de basis van de houding van de Noorse centrale bank. De Noorse economie wordt verwacht de prestatie van vorig jaar (2.6% groei) dit jaar te herhalen. De prognose voor 2020 bedraagt 1.9%. Tegen de achtergrond van de globale handelgedreven groeivertraging is dat hoogst opmerkelijk. De Noorse economie heeft echter een onmiskenbaar voordeel: het zwarte goud. Investeringen in de Noorse olie-industrie zullen dit jaar met ongeveer 14% toenemen. Die boost in de belangrijkste sector zal afstralen op alle andere compartimenten van de Noorse economie. Bovendien bevindt de Noorse inflatie zich boven de 2%-doelstelling van de centrale bank. Dat zal dit en volgend jaar zo blijven, vooraleer rond die 2% te stabiliseren in 2021 en 2022, oordeelt de Norges Bank. Tot slot stelt Olsen klaar en duidelijk dat het Noorse monetaire beleid “accomoderend” blijft en dat de Noorse munt zwakker is dan verwacht. Die ondergewaardeerde munt biedt extra ruimte tot monetaire verstrakking.

Hoewel de Noorse centrale bankiers zich wel degelijk bewust zijn van de internationale economische donderwolken, stellen ze een verdere beleidsnormalisatie voorop. In de loop van het jaar verwachten ze een renteverhoging tot 1.5%. Investeerders omcirkelen alvast de beleidsvergadering van 19 september met rood in de agenda. Voor de zomer van 2020 kan dan een nieuwe renteverhoging tot 1.75% doorgaan, een niveau dat de Norges Bank vereenzelvigt met een neutrale evenwichtsrente.
De Noorse kroon had wel oren naar de boodschap van de centrale bank. EUR/NOK daalde van 9.76 tot 9.66. Als de spreidstand tussen de ECB en de Norges Bank verder toeneemt, kan de Noorse kroon uit het langetermijnverzwakkingskanaal tov de euro kruipen (zie grafiek). EUR/NOK 9.40, de onderkant van het handelskanaal sinds 2018, is een eerste doelwit.

Het Noorse beleid staat ook in schril contrast met dat van Scandinavische buur Zweden. De Zweedse centrale bank ging in december vorig jaar ook moedig van start van de beleidsnormalisatie (depositorenteverhoging van -0.5% tot -0.25%). De vastberadenheid om een tweede renteverhoging door te voeren zakte sinds het begin van het jaar steeds verder weg. Op de beleidsvergadering van begin juli achten we de kans groot dat ze voor dit jaar definitief zal worden opgeborgen. De kaarten voor de Zweedse kroon liggen minder gunstig dan die van de Noorse kroon.

Mathias Van der Jeugt, KBC Marktenzaal
 

EUR/NOK: Noorse kroon klaar om verzwakkingstrend achter zich te laten dankzij spreidstand tussen ECB en Norges Bank?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB

Marktoptimisme op de proef gesteld?

Marktoptimisme op de proef gesteld?

VS en EU kruisen opnieuw de degens

VS en EU kruisen opnieuw de degens
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.