Centennial gaat door het dak

Marktrapport

In september 2017 plaatste het Oostenrijkse schuldagentschap een overheidsobligatie met een looptijd van 100 jaar, een “centennial”. Een collector’s item voor de ene, de complete waanzin voor de andere. De coupon bedroeg 2.1%, amper de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank. Bovendien scheerde de groei in de euro zone hoge toppen en was de ECB klaar om (voorzichtig) de kaart van de beleidsnormalisatie te trekken.

De recente prijsevolutie van die Oostenrijkse centennial geeft de niet-verzamelaars ongelijk. Sinds oktober steeg de prijs voor de obligatie met maar liefst 47%, van ongeveer 110 tot 155! Welke investering doet beter?! De prijsevolutie vat perfect weer in welke economische en monetaire realiteit we vandaag leven. De escalerende handelsoorlog hypothekeert globale groei, inflatieverwachtingen zinken steeds verder weg en de centrale banken staan klaar om de monetaire kranen opnieuw open te draaien.

ECB frontman Draghi gaf gisteren een spetterend optreden in Sintra. Het Portugese stadje vormt al enkele jaren het pittoreske decor van een ECB-conferentie. Draghi vond duidelijk dat markten zijn boodschap van begin juni nog niet genoeg begrepen hadden en deed er een schepje bovenop. De geloofwaardigheid van de ECB, haar hoogste goed, staat op het spel. Een belangrijke marktmaatstaf voor inflatieverwachtingen handelt rond 1.1%, het laagste peil ooit en ver beneden de 2% inflatie die de ECB op middellange termijn nastreeft. De economische risico’s maken het plaatje nog zwarter. Daarom hamerde de ECB-voorzitter nogmaals op mogelijke extra renteverlagingen en het heropstarten van het aankoopprogramma van (overheids)obligaties.

De 3-maand Euribor forward rentecurve, die de verwachte 3-maands Euriborrentes weergeeft, houdt op dit ogenblik al rekening met een (deposito)renteverlaging van 20 basispunten (!) tegen midden 2020. De rally van (perifere) overheidsobligaties en vlakkere rentecurves tonen investeerdersvertrouwen in een nieuw rondje obligatieaankopen. Landen als Italië, Portugal en Spanje (maar ook België) waren er als de kippen bij om investeerders van extra aanbod te voorzien op die lange looptijden. De globale hoeveelheid van obligaties die aan een negatieve rente noteren steeg ondertussen boven €11 000 miljard uit, meer dan in 2016. De gratis putoptie van centrale bankiers is koren op de molen voor de beurzen. Belangrijke Europese indices stegen tot 2% en Amerikaanse aandelenmarkten hebben de absolute toppen in het vizier. Op de wisselmarkt bleef het opnieuw merkwaardig rustig. De verliezen voor de euro konden de gegeven context veel forser oplopen. EUR/USD schommelt rond 1.12.

Investeerders zijn terughoudend omdat ze vanavond een bisnummer verwachten door Fed-voorzitter Powell na de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank. We verwachten een nieuwe reactiefunctie van de Fed, met de nadruk op renteverlagingen om het economische radarwerk draaiende te houden. Het gebrek aan inflatiedruk speelt mee in die kaart. Amerikaanse rentes zijn neerwaarts gericht en het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd vooraleer de centrale bank tussen de lijnen de sterke dollar op de radar brengt.

Mathias Van der Jeugt, KBC Marktenzaal
 

Prijsevolutie Oostenrijkse “centennial” obligatie (RAGB 2.1% Sep2117)

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Banken als ruggengraat voor het economisch herstel

Fed denkt na over volgende stap

Fed denkt na over volgende stap

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Riksbank betreedt bedrijfsobligatiemarkt

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB

Duitsland begraaft de strijdbijl met ECB
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.