Amerikaanse cijfers geven geen uitsluitsel

Marktrapport

Het officiële Amerikaanse arbeidsmarktrapport (payrolls) vormde vrijdag het orgelpunt van een week die bol stond van belangrijke economische cijfers. Kleinhandelsverkopen, ISM-vertrouwensindicatoren, orders voor duurzame goederen en arbeidsmarktcijfers gaven geen uitsluitsel op de vraag die markten begeestert: Komt de laat-cyclische Amerikaanse economie tot stilstand?

Net zoals de andere cijfers, gaven de payrolls een gemengd beeld. Er kwamen netto 196 000 nieuwe banen bij in maart. Dat was iets meer dan verwacht en een mooi herstel van de zwakke maand februari (+33 000). De werkloosheidsgraad stabiliseerde op 3.8%, maar dat was eerder ontgoochelend omdat de participatiegraad, het aandeel van de beroepsbevolking tov de beroepsgeschikte bevolking, onverwacht zakte van 63.2% tot 63%. De Amerikaanse lonen stegen in maart minder dan gehoopt, 0.1% m/m en 3.2% j/j. De markt legde de cijfers vrij eenvoudig naast zich neer. De dollar en Amerikaanse rente verloren marginaal terrein. EUR/USD blijft net boven de cruciale 1.1187/77 steunzone. De Amerikaanse 10-jaarsrente slaagde er vorige week niet in om opnieuw boven de 2.54%-zone te stijgen.

Amerikaans president Trump had vrijdagavond na de cijfers een duidelijke boodschap voor de centrale bank. Voor hem is er maar een schuldige aan de Amerikaanse groeivertraging: de Fed! De Amerikaanse economie vertoont stuiptrekkingen omdat de Fed vorig jaar het tempo van renteverhogingen verhoogde tot 4, aldus POTUS. Omdat de inflatie ook beneden de 2%-doelstelling blijft, geeft Trump gratis advies: de rente verlagen en opnieuw extra activa (overheidsobligaties) beginnen kopen. Het is niet de eerste keer dat de president zijn “goede” vriend Jay Powell probeert te beïnvloeden, maar het blijft ongewoon. De centrale bank is een onafhankelijk instituut waar politiek geen rol mag spelen. In dat opzicht zorgden de nominaties voor twee vacante zitjes in het Fed-bestuur, op voordracht van de president, de voorbije dagen voor veel commotie. De Amerikaanse (rente)markt voelt voor een keer wel iets voor Trump’s visie. Sinds de Fed’s u-bocht in het eerste kwartaal van dit jaar, schat ze de kans op een renteverlaging tegen het einde van het jaar in op meer dan 60%. De markt blijft dus veel softer dan de Fed die na stabiliteit in 2019, vooralsnog een renteverhoging verwacht in 2020.

Vandaag komt de handel rustig op gang. De economische kalender stelt weinig voor en dat blijft zo voor de rest van de week. De jaarlijkse IMF-vergadering, de beleidsvergadering van de ECB – uitzonderlijk op woensdag – en de extra brexittop tussen het VK en de EU zorgen voor het nodige “event risk”. JP Morgan Chase en Wells Fargo trappen op vrijdag het eerstekwartaalresultatenseizoen af. Markten zullen deze keer extra aandachtig zijn voor de bedrijfsresultaten en dan meer bepaald voor de guidance die ondernemingen meegeven. Hoe groot is de impact van de groeivertraging? Op de markten is de paniekbeweging van begin maart voorlopig achter de rug, maar het groeithema kan sneller dan verwacht opnieuw de kop op steken.
 

Figuur - Amerikaanse 10-jaarsrente slaagt er niet in om opnieuw boven 2.54% post te vatten

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
BC group.De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.
KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Gerelateerde publicaties

Europa versterken in de wereld

Europa versterken in de wereld

EUR/USD gaat op zijn elan voort

EUR/USD gaat op zijn elan voort

Dollar kraakt, euro blaakt

Dollar kraakt, euro blaakt

Europese relanceplan begin van koehandel

Europese relanceplan begin van koehandel
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.