Britse inflatie zet (klein) stapje terug…

De markten: kort op de bal

… maar volatiliteit in pond is allicht niet inflatie-gerelateerd

Flag UK

De algemene Britse inflatie koelde in november lichtjes af van 2.4% tot 2.3% j/j (0.2% m/m vs. 0.1% m/m in oktober). De oorsprong van de daling ligt vooral in de vrije val van de olieprijzen die onvoldoende werd gecompenseerd door een (belasting-gerelateerde) toename van tabak. Toch is dat niet de enige verklaring want de kerninflatie (exclusief voeding, energie, alcohol en tabak) zette eveneens een stapje terug (van 1.9% tot 1.8%). De autosector, ontspanning/recreatie en cultuur oefenden neerwaartse druk uit op het prijspeil.

De prijsdaling was algemeen verwacht en is in lijn met de andere, gelijktijdig gepubliceerde inflatiemaatstaven. Zo brokkelde de producenteninflatie (3.1% j/j) ook af in vergelijking met oktober (3.3% j/j). Huizenprijzen (oktobercijfers) zetten de daling na een korte heropleving in augustus onverminderd verder en stijgen aan het traagste tempo (2.7% j/j) sinds augustus 2013. De daling daar was wel opvallend groter dan consensus (3.4%).

Sterling beleggers reageerden nauwelijks op de data. Het pond verloor eerder deze morgen al terrein t.o.v. de euro (richting 0.902) maar doet inmiddels een schuchtere poging tot herstel (even opnieuw onder 0.90). Die volatiliteit is enerzijds eigen aan de eindejaarsperiode (verminderde liquiditeit). Toch gaat er ook mogelijk wat nervositeit in de aanloop naar de laatste beleidsvergadering in 2018 van de Bank of England mee gepaard. De BoE kondigt morgen wellicht een status quo van het rentebeleid aan maar het is uitkijken naar de opmerkingen van voorzitter Carney achteraf.  

Figuur - Volatliteit in EUR/GBP in aanloop naar BoE (?)

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.