IJzersterke Amerikaanse kleinhandelsverkopen in november

De markten: kort op de bal

Gejuich op de dollarbank

Flag US

De economische spreidstand tussen de VS en de EMU werd deze namiddag alweer pijnlijk duidelijk. Na bijzonder zwakke Europese PMI’s (met in het bijzonder Frankrijk, waar het bedrijfsvertrouwen onder de 50-grens tuimelde), keek de markt uit naar de prestaties van de Amerikaanse kleinhandelaars in de maand november. Die draaiden in november klaarblijkelijk overuren, want zowat elke meting kwam boven de verwachtingen uit. De algemene kleinhandelsverkopen klokten af op 0.2% m/m vs. 0.1% verwacht. Een forse daling t.o.v. het opwaarts herziene 1.1% in oktober maar de in nominale termen uitgedrukte reeks ondervond een negatieve impact van de sterk gedaalde olieprijs (tot meer dan 30%). Abstractie gemaakt van deze (en andere) prijsvolatiele componenten, stegen de kleinhandelsverkopen met 0.5% m/m (0.4% verwacht). Het cijfer voor oktober werd ook hier fors opwaarts bijgesteld van 0.3% tot 0.7% m/m. De “retail sales control group”, een proxy voor de berekening van het aandeel private consumptie binnen het Amerikaans BBP, sprong in november op tot 0.9% m/m (vs. 0.4% verwacht). Het oktobercijfer kreeg eveneens een opwaartse herziening tot 0.7%.

November is vermoedelijk gedeeltelijk positief beïnvloed door Black Friday. Toch suggereren de sterk opwaarts herziene oktober-data dat de Amerikaanse retail sector ten gronde sterk presteert en wellicht de Amerikaanse groei blijft ondersteunen. Dat is een bemoedigend signaal in een omgeving waar de vrees voor een nieuwe recessie welig tiert. De ijzersterke cijfers zorgen voor gejuich op de dollarbank. USD-fans sturen de handelsgewogen dollar, die eerder al profiteerde van het risk-off sentiment, verder hoger in de 97.6 zone. EUR/USD diept de verliezen uit en gaat verder lager beneden 1.13.

Figuur - Handelsgewogen dollar (DXY) klimt verder hoger na sterke retail data

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.