Europees bedrijfsvertrouwen tuimelt …

De markten: kort op de bal

… en sleurt de euro(rentes) met zich mee

Flag EU

De Europese PMI-vertrouwensindicatoren schetsen geen al te fraai beeld in december. Zowel in Frankrijk, Duitsland als de brede euro zone keldert het vertrouwen van bedrijfsleiders in zowel de verwerkende nijverheid als de dienstensector. Franse PMI’s doken – onder invloed van de gele hesjes? – zelfs onder 50 (49.3), de grens die economische groei scheidt van contractie. Het land volgt daarmee in het voetspoor van die andere Europese reus, Italië. De laars publiceert pas begin volgend jaar december-PMI’s maar het algemeen bedrijfsvertrouwen dook er al in oktober onder de belangrijke 50-grens.

De oorzaak ligt onder meer in de vooruitlopende subindicator. Het aantal nieuwe bestellingen in de dienstensector nam toe aan het laagste tempo sinds 4 jaar. In de verwerkende nijverheid brokkelde het aantal bestellingen zelfs verder af, dat voor de derde maand op rij. Dat vertaalde op zijn beurt in een voorzichtiger personeelsbeleid. De output nam maar matig toe: de dienstensector tekende de traagste stijging in meer dan 4 jaar op. Prijscomponenten divergeerden tussen de sectoren onderling. De verwerkende nijverheid merkt al enige impact van de dalende olieprijs op de inputkosten, in tegenstelling tot de dienstensector dat te kampen heeft met stijgende lonen. Dat weerspiegelt zich wel nog niet in de aan cliënteel aangerekende prijzen. Het geheel brengt de EMU-PMI op 51.3 (komende van 52.7 in november), het laagste niveau in 49 maanden.

De dramatische PMI’s staan in schril contrast met de ECB gisteren. Draghi legde enige voorzichtigheid aan de dag maar houdt desondanks vast aan de positieve vooruitzichten. De ECB voorspelt een groei van 1.9% voor dit jaar en 1.7% voor 2019 en 2020. Dat valt echter moeilijk te rijmen met PMI’s aan de niveaus van afgelopen maanden. De zwakke data zijn de markt allerminst ontgaan. EUR/USD tuimelt naar zo’n 0.65% en noteert momenteel onder 1.13. Europese rentes openden al een pak lager en gaan verder onderuit na de data. De Duitse 10-jaarsrente brokkelt 4 basispunten af en noteert momenteel rond 0.25%.  

Figuur - EUR/USD tuimelt na barslecht PMI-vertrouwen

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.