May wint ‘vote of confidence’

De markten: kort op de bal

Pond haalt de schouders op

Flag Brexit

Eurosceptische leden van May’s Conservatie Partij zijn gefaald in hun poging om hun partijvoorzitter en tevens huidig premier Theresa May van haar troon te stoten: 200 partijleden blijven haar steunen, terwijl 117 tegen stemden. Een overwinning voor May dus, al betaalde ze daarvoor een prijs. Ze werd gedwongen om te beloven de partij niet te leiden tijdens de volgende verkiezingen. May blijft dus wel aan boord, al schiet ze daar weinig mee op. Ze kan nog steeds op weinig steun rekenen voor de brexitdeal die ze overeenkwam met de EU twee weken geleden. De stemming in het Britse Lagerhuis daaromtrent werd uitgesteld en staat nu pas midden januari van volgend jaar op de agenda. May komt naar Brussel vandaag om tijdens de Europese Raad haar mogelijkheden af te toetsen om zo mogelijk een betere deal te verkrijgen. Vooral het verkrijgen van meer juridische en politieke zekerheid omtrent de Ierse backstop staat hoog op haar lijstje. Of de EU bereid is om toegevingen te doen moet vandaag of morgen blijken. Tot nu toe kreeg May geen al te hoopgevende signalen.


Het pond zat afgelopen weken in de hoek waar de klappen vallen. EUR/GBP steeg tot boven de mentaal belangrijke 0.90-grens. Nu de vertrouwensstemming achter de rug is, kan sterling wat herademen. Vanochtend zakte EUR/GBP opnieuw onder 0.90. Aangezien er inhoudelijk weinig is veranderd, blijft het klimaat uiterst fragiel. Enkel als May wat toegevingen van de EU kan bekomen, zien we mogelijkheden om het draagvlak voor het pond te verbreden.
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.