Vrees voor corona-opstoot zet markten terug met voeten op de grond

De markten: kort op de bal

Dollar nog steeds veilige haven ondanks toenemende onzekerheid in de VS 

Na een paniekopstoot donderdag, kwamen de markten vrijdag in rustiger vaarwater terecht. De beurzen krabbelden voorzichtig overeind, maar toch kon de beweging niet echt overtuigen. Er was ook weinig consistentie tussen de verschillende deelmarkten. De rentes in de VS gingen enkele basispunten hoger maar Europa/Duitsland volgde niet. Ook op de wisselmarkt bleven de veilige yen en dollar in polepositie. EUR/USD kon het positief momentum van de vorige weken niet terug oppikken en gaf uiteindelijk de 1.13 zone prijs.

Twijfel over een nieuwe opstoot van het coronavirus die donderdag de rust en het optimisme op de markten al grondig verstoorde, flakkerde gedurende het weekend verder op. Het aantal besmettingen in Amerikaanse staten zoals California en Arizona blijft oplopen. De nieuwe uitbraak in Peking is een wake-up call dat het virus ook terug de kop kan opsteken in regio’s waar men dacht dat de situatie onder controle is. Ook in andere regio’s (Japan/Tokyo) blijkt dat het virus nog steeds sluimert, ook al blijft het absoluut aantal besmettingen laag. Hoe dan ook doen de cijfers twijfels rijzen. Komt er nu al een tweede golf, en wat betekent die voor de afbouw van de lockdownmaatregelen en het economisch herstel? De beurzen in Azië en de Amerikaanse beursfutures (-3%) nemen een stevig duik. Ook de Europese beurzen openen met verliezen van 2 tot 3%. ‘Risk-off’ is terug van weggeweest. De rentes in Duitsland en vooral in de VS nemen een stevige duik (tot 6 bpn op 30-j). Ook op de wisselmarkt is er de klassieke risk-off reactiefunctie. De dollar, meer nog dan de yen, neemt de rol van veilige haven op. Het feit dat de ook de VS het virus duidelijk nog niet onder controle hebben en de nieuwe opflakkering van sociale onrust hebben tot nader bericht weinig impact op de dollar. Toegegeven, na een ontgoochelende prestatie vrijdag, houdt EUR/USD vanmorgen wel vrij goed stand. (1.1240 zone).

Het corona-sentiment blijft waarschijnlijk de dominante factor voor de handel op de globale markten. Daarnaast zijn er een reeks mogelijk belangrijke politieke en monetaire events. Vandaag al maken Brits PM Boris Johnson en de politieke leiders van de EU een stand van zake op over de brexit-onderhandelingen. Op zich is kan deze ‘fact-checking’ zeer kort zijn. Men staat eigenlijk nog nergens. Het is dan ook vooral uitkijken naar initiatieven om de gesprekken alsnog vlot te trekken.  Later deze week is er ook een top van Europese regeringsleiders. Voor een akkoord over het Europese herstelfonds is het waarschijnlijk nog te vroeg. Dinsdag en woensdag licht voorzitter Powell het Fed-beleid toe in een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres. Hier is het uitkijken of de Fed-voorzitter op kort termijn nog bijkomende initiatieven ontwikkelt om de economie verder te ondersteunen. Wat de data betreft kijken we het naar het ZEW-investeerders vertrouwen en Amerikaanse kleinhandelsverkopen op dinsdag. Donderdag beslissen ook verschillende centrale banken over hun beleid (Bank of England, Zwitserse centrale bank, Noorse centrale bank).

Figuur - 10-j rente VS: Risk-off stuurt rente opnieuw lager

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.