Fragiel marktsentiment blijft overheersen

De markten: kort op de bal

Kunnen beurzen herademen?

vlagecBeurs

Onrust troef, al leek het gisteren allemaal wat te kalmeren. Europese beurzen openden wel nog lager (een inhaalbeweging op de Amerikaanse verkoopsgolf net voor het weekend), maar konden licht terrein winnen doorheen de dag. Ook de Duitse 10-jaarsrente klom opnieuw hoger. Een hoger dan verwachte Duitse export en Italiaanse industriële productie zorgden voor een positieve verrassing. Bij het ontwaken van Amerikaanse investeerders was de voorzichtige sentimentsverbetering al voorbij. Amerikaanse aandelen schoten lager en trokken Europese beurzen met zich mee. De aanhoudende (Huawei) spanningen tussen de VS en China hadden daar zeker mee te maken, maar het zette vooral het fragiele beursklimaat nogmaals in de verf. Amerikaanse indices konden de neerwaartse beweging omkeren en noteerden zelfs in groen bij het luiden van de bel, met technologieaandelen op kop.

Brexit domineerde de nieuwsberichten. Premier May stelde de stemming in het Parlement uit, om zo de harde nederlaag te vermijden. De onzekerheid stijgt opnieuw. Ze liet weten vandaag diverse Europese hoofdsteden te bezoeken, op zoek naar nieuwe Europese tegemoetkomingen. De Ierse backstop blijft centraal staan. May wil graag terugkeren naar haar Parlement met een zwart-op-wit bevestiging dat het VK onmogelijk voor een onbepaalde tijd in de EU moet blijven (een vrees die momenteel leeft binnen het Britse Parlement). Zowel EU-zwaargewichten Juncker en Tusk gaven al mee dat een nieuwe onderhandelingsronde uitgesloten is. Het pond blijft afzien en verloor opnieuw terrein. EUR/GBP brak even door de belangrijke 0.9050 weerstandszone, maar noteert vandaag terug 0.9030.

Vanochtend kwam er officieel bericht dat de VS en China, ondanks de Huawei-spanningen, de handelsgesprekken verderzetten. Amerikaans minister van Financiën Mnuchin en China’s vicepremier Liu He bespraken de volgende stappen in de handelsgesprekken over de telefoon. Aziatische beurzen openden gemengd. China presteerde het best, vermoedelijk gedreven door nieuwe hoop in het Amerikaans-Chinese verhaal. Europese beurzen spiegelen het beursherstel op Amerikaanse beurzen en openen hoger. Ook de Duitse 10-jaarsrente klimt verder. Bij gebrek aan primaire economische data, blijft het sentiment vandaag opnieuw de belangrijkste drijver. Dat is nu voorzichtig positief.
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.