Britse inflatie valt terug naar niveau van 2016

De markten: kort op de bal

Pond verliest

De Britse inflatie koelde in april flink af tot amper 0,8% j/j. Dat is de traagste prijsstijging sinds 2016 en ver beneden de 2%-inflatiedoelstelling van de Bank of England. Op maandbasis was er zelfs een daling van de prijzen : -0,2% m/m. Een belangrijk deel is uiteraard toe te schrijven aan de aanzienlijke daling van de olie- en energieprijzen. Toch ging ook de kerninflatie – die geen rekening houdt met o.a. energie en voeding – lager tot niveaus van 4 jaar terug (1.4% j/j). Vooral kledij tekende een fikse prijsdaling op. Andere inflatiemaatstaven (PPI aan producentenzijde) vielen eveneens onder de verwachtingen uit en suggereren op z’n minst geen onmiddellijke opwaartse prijsdruk.

Dat de inflatie fel afbrokkelt is bijna een evidentie. De coronapandemie brengt de economische activiteit nagenoeg tot stilstand en dat laat sporen na. Inflatie is op korte termijn waarschijnlijk dan ook niet echt een thema voor de financiële markten. Toch gaat deze zwakke lezing niet volledig aan de markten – en het pond in het bijzonder – voorbij. De monetaire beleidsmakers in het VK lieten de afgelopen weken verstaan dat een negatieve rente voor hen niet volledig uitgesloten is. Het is het bekijken waard, klinkt het unisono bij gouverneur Bailey, hoofdeconoom Haldane en andere leden van het bestuur zoals recent nog Tenreyro. Dat is voorlopig nog niet aan de orde, maar de magere inflatie voedt de speculatie dat de BoE zich uiteindelijk toch aan het experiment kan wagen. Het pond nestelde zich vorige week boven EUR/GBP 0,89 en fluctueert deze week binnen de 0,89/0,896-handelsband. Het muntpaar bevindt zich na de inflatiecijfers opnieuw aan de bovenzijde van die band.
 

Figuur -

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.