Markten gaan week euforisch van start

De markten: kort op de bal

Hoop op reddingsfonds doet vonk ook overslaan naar Europa

Flag EU

De markten kenden gisteren aan ‘risk-on rally’ met alles erop en eraan. Alle deelmarkten volgden het script met fors hogere beurzen, hoger rentes en een zwakkere dollar. Investeerders voelden zich al vrij comfortabel nadat Fed-voorzitter Powell in verschillende interviews tijdens het weekend aangaf dat de Fed nog meer peilen op zijn boog heeft indien nodig. Gedurende de dag werd het sentiment verder ondersteund toen Biotech bedrijf Moderna positieve resultaten aankondigde in verband met een coronavaccin. Last but not least, aan het einde van de Europese sessie kwamen Duits kanselier Merkel en de Franse president Macron met een voorstel voor een Europese reddings/steunfonds. Er wordt een bedrag van €500 mld naar voorgeschoven. Het fonds zou uitgewerkt worden binnen het kader van de Europese begroting en de Europese commissie kan op de markt bijkomende middelen aantrekken. De steun zou vooral gaan naar de hardst getroffen regio’s en sectoren. Vermits de Europese begroting door de alle lidstaten proportioneel gefinancierd wordt, wordt ook deels voldaan aan de voorwaarde van solidariteit op Europees niveau. Het gaat hier nog maar om een voorstel en er is overeenstemming nodig van alle 27 EU-lidstaten. Dat is nog geen gedane zaak. Toch zien de markten een opening in de goede richting. De Europese beurzen, de rentes in de kernlanden en de euro veerden op. EUR/USD kon boven de kaap van 1.09 postvatten. De spreads van landen als Italië en Griekenland verminderden aanzienlijk.

Vanmorgen blijft het sentiment constructief, al kan de rally hoogstwaarschijnlijk niet het momentum van gisteren aanhouden. China en Australië zijn in een mini handelsconflict verwikkeld geraakt (forse Chinese heffingen op invoer van Australische gerst). Voorlopig haalt dit soort fricties het marktsentiment wel niet echt onderuit. De Chinese yuan blijft wel relatief zwak (USD/CNY 7.11 zone) ondanks de algemene verzwakking van de dollar.

Later vandaag kijken we uit naar het ZEW-investeerdersvertrouwen in Duitsland. Er wordt een beperkte verbetering verwacht. Later vandaag lichten Fed-voorzitter Powell en Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin in een hoorzitting voor de Senaat hun beleid toe. De tekst van Powell is al bekend. Hij herhaalt dat de Fed de alle middelen blijft inzetten om de economie te ondersteunen. De rente zal op het huidig lage niveau blijven tot de Fed ziet dat de economie opnieuw het pad opgaat richting volledige tewerkstelling en richting de inflatiedoelstelling. Het is vooral uitkijken naar de vraag-en antwoordsessie.

Na de ‘risicorally’ gisteren zijn de markten vandaag mogelijk aan een adempauze toe. De rentes kunnen dan misschien opnieuw iets lager. EUR/USD heeft boven 1.09 postgevat een krijgt daardoor opnieuw wat ademruimte. Toch danken we dat een volgehouden breuk boven 1.10 niet evident is, zeker niet wanneer het marktenthousiasme, om welke reden dan ook, wat bekoelt.  

Figuur - EUR/USD zet een stapje hoger in de handelsband tussen 1.0725/en 1.1018.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.