Hoofdeconoom Bank of England schermt met negatieve beleidsrente

De markten: kort op de bal

Pond verliest tijdelijk terrein; Beurzen gaan de week goed van start

vlagecUK

EUR/GBP handelde vanochtend even rond het 0.8950 niveau, de zwakste koers voor sterling sinds eind maart. De Britse munt kreeg het lastig na een interview van de hoofdeconoom van de Bank of England, Haldane. Hij zegt dat de centrale bank extra versoepelingsmogelijkheden onderzoekt. Hoewel het niet nodig is om onmiddellijk extra maatregelen te treffen, wil de BoE gewapend zijn als de neerwaartse risico’s rond het pessimistische economische scenario zich voltrekken. In concreto schuift Haldane een uitbreiding van het aankoopprogramma van activa en/of negatieve beleidsrentes naar voren. Vooral dat laatste wapen is tegenwoordig voer voor discussie. Tijdens de Covid-19 crisis in maart zetten alle centrale bankiers de zeilen bij. Opvallend: ze verlaagden de beleidsrentes tot nul, zetten de geldpersen aan om obligaties te kopen en voorzagen de reële economie van de nodige liquiditeit. Geen enkel instituut ging over tot negatieve rentes en diegenen met negatieve rentes (vb. ECB, BoJ, SNB) maakten ze niet nog negatiever. De marginale kosten voor de financiële sector, overstijgen de baten klonk het unisono.

Recent kwamen de negatieve beleidsrentes toch in de aandacht. De Amerikaanse Fed Funds forward curve verdisconteert er in 2021, hoewel Fed-voorzitter Powell dit weekend herhaalde dat de Amerikaanse centrale bank ze niet wil hanteren. Bank of England voorzitter Broadbent bond in het VK vorige week de kat de bel al aan en krijgt nu extra gehoor dankzij Haldane. Ook andere landen zoals Tsjechië houden het debat minstens levendig.

De Europese beurzen gaan de handelsweek vanochtend goed geluimd van start. Ze nemen direct een voorsprong van meer dan 2%. Behalve de commentaren van Haldane en Powell, oogde het weekendnieuws bijzonder mager. Ondanks de sterke beurzen en een herstellende olieprijs, blijven de Amerikaanse en Duitse rentes krampachtig hangen rond de recente laagtes. Hetzelfde geldt voor EUR/USD dat net boven 1.08 kampeert. Het zwaartepunt van de economische agenda ligt naar het einde van de week toe, met vooral Europese PMI-bedrijfsvertrouwensindicatoren op vrijdag. 

EUR/GBP verzwakt na commentaren hoofdeconoom Bank of England

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.