Amerikaanse data: slecht, slechter, slechtst

De markten: kort op de bal

Dollar verliest wat van zijn pluimen

De Amerikaanse kleinhandelsverkopen voor de maand april waren ontzettend zwak. Het cijfer is met voorsprong het zwakste sinds de datareeks startte begin jaren ’90. De lockdownmaatregelen eisen hun tol en wogen meer dan verwacht op de verkopen. Op maandbasis daalden ze met maar liefst 16.4%. In maart bedroeg de schade “slechts” -8.3% M/M. Sinds de start van het jaar liggen de verkopen 21% lager dan in 2019. Van de 13 belangrijke subcategorieën die het rapport onderscheidt, stegen enkel de online verkopen. Die stijging met 8.4% m/m woog totaal niet op tegen de terugval in bijvoorbeeld auto(onderdelen) (-12.4% m/m), kledij (-78.8% m/m), meubels (-58.7% m/m), elektronica (-60.6% m/m) of eet-en drinkgelegenheden (-29.5% m/m).

De industriële productie daalde in diezelfde maand april met 11.2% op maandbasis. De klap voor de verwerkende nijverheid, die het gros uitmaakt, bedroeg 13.7% m/m. Het aprilcijfers was het aller slechtste sinds het begin van de waarnemingen in… 1919!! De vorige dieptepunten situeerden zich tijdens de grote depressie en de tweede wereldoorlog, telkens rond -10% m/m. De terugval in de olie-industrie bedroeg maar liefst 28% m/m doordat de crashende olieprijs vele ondernemingen aan de kant hield. De totale fabrieksbezettingsgraad viel terug tot 64.9%, het laagste niveau sinds 1967. Voor de verwerkende nijverheid bedroeg hij zelfs amper 61.1% (laagst sinds 1949).

Behalve de harde data kregen we ook een bedrijfsvertrouwensindicator voor de regio New York uit de maand mei. De indicator voor de hardst getroffen Amerikaanse regio veerde op van -78.2 tot -48.5. In februari bedroeg hij nog 12.9. We staren ons niet blind op de stijging. 63.1% van de ondervraagde bedrijven zag de economische omgeving nog verder verslechteren tov april. Hoewel dat minder is dan de 85.2% van vorige maand, zorgt de aard van de index ervoor dat bedrijven die zowel in april als mei gesloten zijn, uit de statistiek verdwijnen ook al verbetert hun situatie niet. Omdat de huidige situatie zo pover is, neigen de verwachtingen voor de volgende zes maanden volgens de index automatisch positiever te zijn. Op die manier dragen ze ook bij tot de sterke rebound van het hoofdcijfer.

De Amerikaanse beurzen openen met verliezen van rond -0.5% na die lawine aan slecht nieuws. Europa gaf deze voormiddag al een deel van de openingswinsten prijs, maar houdt nu stand. Op de wisselmarkt is de dollar kind van de rekening. EUR/USD nadert 1.0850. De Amerikaanse rentes blijven marginaal onder neerwaartse druk staan. 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.