Een goed gevulde economische agenda

De markten: kort op de bal

Hoeveel slecht nieuws heeft de markt al verdisconteerd?

Gisteren waren de markten aanvankelijk nog onder de indruk van de toch wel onderkoelde inschatting van Fed-voorzitter Powell over de economische schade omwille van het coronavirus en over de mogelijkheden van het herstel. De rentes stabiliseerden op laag niveau, de Europese beurzen verloren van de orde van grootte van 2%. Ook de Amerikaanse beurzen openden in het rood, maar krabbelden achteraf toch weer overeind om te sluiten met winsten van 1.0% of zelfs iets meer. De dollar blijft sterk door de aanvankelijke risk-off maar doorbrak geen belangrijke technische niveaus. Opvallend, in een interview toonde President Trump zich nu wel tevreden met de sterke dollar. In een context van crisis waar de export zwaar verstoord is, heeft een zwakke munt inderdaad weinig voordelen.

Vandaag verschuift de aandacht naar de economische cijfers. Vanmorgen waren er productie- en consumptiecijfers uit China. Die toonden dat de productie in de bedrijven stillaan terug op gang komt, maar tot nader bericht blijft vooral de vraag (consumptie) achter. Dit soort problemen zal waarschijnlijk ook naar boven komen bij de heropstart in andere delen van de wereld. Toch reageren de Aziatische en Europese markten vanmorgen vrij constructief.

Later vandaag krijgen we de groeicijfers over het eerste kwartaal in Duitsland en de EMU. Interessant, maar niet echt richtinggevend voor de markten. De Amerikaanse cijfers kunnen de markten mogelijk we bewegen, met de kleinhandelsverkopen, productie, bedrijfsvertrouwen uit de regio New York en consumentenvertrouwen. Ook hier kijken we vooral uit naar de cijfers die verband houden met de vraagzijde van de economie. Voor de kleinhandelsverkopen wordt een nieuwe terugval op maandbasis verwacht van 12.0% (na een al forse daling van 8.4% in maart). Een nieuwe negatieve verrassing kan het risicosentiment opnieuw onder druk zetten. In het recente verleden was dat meestal eerder positief dan negatief voor de dollar, ook al kwam het slechte nieuws uit de VS. Anderzijds is het ook niet zo voor de hand liggend om de dollar te zien terugvallen omwille van goed nieuws uit de VS. Tot nader bericht gaan we er dan ook vanuit dat EUR/USD eerder aan de onderkant van de band tussen 1.0727 en 1.1018 gaat blijven evolueren.

Het VK en de EU ronden straks een nieuwe ronde in hun gesprekken over het nieuw kader voor het post-brexit tijdperk af. De berichtjes die de voorbije dagen uitlekten, suggereren alvast dat de zaak muurvast zit. Dat is geen steun voor het pond. EUR/GBP test al enkele dagen de weerstand van 0.8860 en we sluiten een breuk hier niet uit.

Figuur - USD handelsgewogen: dollar blijft sterk, maar doorbreekt geen technische belangrijke niveaus

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.