Britse economie krimpt 2% in Q1

De markten: kort op de bal

Ergste moet nog komen

vlagecUK

De Britse economie kromp tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 2% op kwartaalbasis (-1,6% j/j), net geen evenaring van het dieptepunt tijdens de financiële crisis (Q4 2018, -2,1%). Dat is iets minder fors dan de verwachte -2,6%. Het is ook beter dan wat de Bank of England in het scenario had staan (-3%).
Elke deelcomponent van de groei viel in de eerste drie maanden van het jaar terug. Private consumptie kalfde met een stevige 1,7% kw/kw af. Investeringen daalden met 1% kw/kw. De massale overheidsuitgaven om de coronacrisis het hoofd te bieden kwamen nog niet tot uiting in Q1. Overheidsbestedingen daalden 2,6% op kwartaalbasis. Ook vanuit handel kwam er weinig soelaas: de export daalde dubbel zo hard (-10,8%) als import (-5,3%). Dat resulteert in een negatieve bijdrage van de netto-export.

De cijfers wekken weinig nijd op. Toch zijn ze nog maar het tipje van de ijsberg. Zo verwacht de Britse centrale bank een groeicontractie voor dit jaar van 14%. Net zoals in nagenoeg de rest van de wereld, vindt de belangrijkste impact van het coronavirus pas in het tweede kwartaal plaats. Voor het VK kan die ver boven 20% kw/kw oplopen. De Bank of England verwacht voor het tweede kwartaal bijvoorbeeld een halvering van de bedrijfsomzet én -investeringen!

Het pond reageert eerder stoïcijns. Beter dan verwacht of niet, wat groei betreft moet het eerst nog erger worden vooraleer er beterschap komt. EUR/GBP handelt terug boven 0,88 na een spurtje gisteren. Sterling wordt op korte termijn vooral beïnvloed door het algemeen sentiment, de (stroeve communicatie rond de) quarantainemaatregelen en zelfs opnieuw door brexit. Geen van die drie spelen voorlopig echt in de kaarten van de queen’s money.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.