Groeitwijfels en Amerikaans-Chinese spanningen wegen opnieuw op financiële markten

De markten: kort op de bal

Beurzen fors lager, rentes dichtbij belangrijke steunniveaus

vlagecBeurs

Op vrijdag leken de financiële markten nog te kalmeren nadat Aziatische en Europese beurzen wat herstelden. Dat fragiel herstel kwam tot een einde tijdens de Amerikaanse handelssessie. De vrees dat economische groei haar top heeft gezet wint alsmaar aan sterkte. Europese beurzen konden de laatste handelsdag van vorige week nog positief afsluiten (met uitzondering van de Duitse DAX index), terwijl Amerikaanse indices opnieuw diep in het rood gingen. Verliezen varieerden tussen 2%-3%. Het risicoavers klimaat woog ook op de kernrentes. Zowel de Duitse als de Amerikaanse 10-jaarsrente verloren enkele basispunten.

Chinese beurzen openden vandaag met verliezen. Het aanhoudende debacle tussen China en de VS (+Canada) houdt verder aan. Canada weigerde op vrijdag om Huawei CFO Meng borg te gunnen, waardoor de Chinese het weekend doorbracht in de cel. China voert ondertussen de diplomatieke druk op en eist een vrijlating. De Chinese-Amerikaanse handelsvorderingen van vorig weekend tussen presidenten Trump en Xi Jinping verdwijnen daardoor op de achtergrond. De Duitse 10-jaarsrente maakte deze ochtend eerst een inhaalbeweging met de Amerikaanse 10-jaarsrente (die op vrijdag zakte van 2.90% tot 2.84%), maar herstelde quasi meteen. De Duitse 10-jaarsrente noteert momenteel aan 0.244, iets lager dan de sluiting op vrijdag. De iets sterker dan verwachte Duitse data zorgen voor wat positivisme. De export steeg met 0.7% (MoM) in oktober, terwijl markconsensus iets lager lag: 0.4%.

De economische kalender is vandaag vrij leeg. In de VS worden het aantal nieuwe vacatures in oktober vrijgegeven. In het VK en Italië wordt de industriële productie voor oktober gepubliceerd. De data zullen vandaag weinig invloed uitoefenen op het marktsentiment. Het risicosentiment op de beurzen blijft in de bestuurdersstoel. Nieuwe ontwikkelingen in het Amerikaans-Chinese debacle worden natuurlijk met argusogen gevolgd. De brexitstemming in het Britse Lagerhuis staat op het programma morgen. Kan premier May het akkoord alsnog, tegen alle verwachtingen in, door het parlement krijgen?
 

Figuur - Duitse 10-jaarsrente

Bron: Bloomberg

De breuk doorheen het 0.28% weerstandsniveau impliceert een verdere beweging neerwaarts richting het absolute sleutelniveau 0.18%. Kan het de beweging omkeren?

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.