Pond kent een dipje omwille van onzekerheid over herstart economie

De markten: kort op de bal

Spanningen omtrent internationale handel vergroten de onzekerheid.

Flag EU

De markten, zeker in Europa, gingen de week met weinig enthousiasme van start. Lokale opflakkeringen van het coronavirus doen vrezen dat de afbouwen van de lockdown maatregelen een processie van Echternach dreigt te worden. In Europa blijft ook de vraag hoe het conflict tussen Duitsland en de EU over het arrest van het Duitse grondwettelijk hof over het ECB aankoop programma gaat worden opgelost. Commissievoorzitster von der Leyen suggereerde zelfs dat de EU ook een procedure tegen Duitsland kan instellen als het land zich niet aan de Europese regels en vonnissen houdt. Daar wordt niemand gelukkig van, ook investeerders niet. De euro blijft in het defensief en gleed af richting 1.08. Die beweging was ook wel deels ingegeven door USD sterkte. De Amerikaanse beurzen (vooral de Nasdaq) blijven het tot nader bericht beter doen en de dollar kreeg later ook steun van een iets hogere lange rentes in de VS. Minister van Financiën Mnuchin herhaalde dat de Amerikaanse schakist zeker gebruik zal maken van de huidige lage lange rentes om de het begrotingstekort en de schuld aan gunstige voorwaarden te financieren. Het pond leed dan weer onder de toch wel verwarrende communicatie van de regering Johnson over de heropstart van de economie. De berichten die doorsijpelen over de handelsonderhandeling met de EU geven aan dat proces nog steeds muurvast zet. EUR/GBP ging even richting 0.88, ondanks het feit dat ook de euro verre van goed in vorm is.

Ook vandaag zullen de data waarschijnlijk slecht beperkte inspiratie opleveren voor de markt. We houden toch het bedrijfsvertrouwen bij de Amerikaanse KMO’s (NFIB) en de Amerikaanse inflatie in het oog. Vanmorgen in Azië was er wel wat bijkomende nervositeit toen China de import verbood van vier belangrijke leveranciers van Australisch vlees. De relaties tussen beide landen zijn al een tijd gespannen omdat ook Australië aandring op een onderzoek naar de aanpak van corona door China. Gisterenavond vroegen adviseurs van het Witte Huis dan weer dat het pensioenfonds van de Amerikaanse regering niet in Chinese activa zou beleggen. Recent werd al meermaals duidelijk dat corona onderliggende tendensen van protectionisme vaak nog meer op scherp stelt. Er komen vandaag en morgen ook veel Fed-gouverneurs aan het woord. De markt kijkt vooral uit naar hints of het voor de Fed echt een optie is om de beleidsrente negatief te maken. De korte termijn rentefutures verdisconteerden recent licht negatief rentes vanaf eind dit jaar. Voorlopig gaan we er vanuit dat de Fed negatieve rentes zal willen vermijden. Vanavond verkoopt de Amerikaans schatkist ook voor $32 mld obligaties met een looptijd van 10-j. De bedragen van die veilingen worden systematisch opgetrokken om de corona-uitgaven te financieren. Uitkijken dus  hoe vlot de markt die pakketten opneemt. Het kan de rentes op langere USD obligaties iets hoger duwen.

Op de wisselmarkt blijft de dollar in polepositie, al blijft de handel in de meeste grote muntcombinatie verlopen binnen relatief enge grenzen. EUR/USD (1.08) geraakt voorlopig niet echt weg van de benedenkant van de handelsband tussen 1.0727 en 1.1018. We zien weinig redenen waarom dit vandaag wel zou lukken. Het pond hapt ondertussen toch ook wel wat naar adem (EUR/GBP 0.8765 zone).

Figuur - DXY (USD-handelsgewogen): USD blijft voorlopig in polepositie  

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.