Europese Commissie dreigt met rechtszaak tegen Duitsland

De markten: kort op de bal

Institutionele onzekerheid sluimert allicht nog hele tijd

Het verdict van het Duits grondwettelijk hof vorige week blijft niet zonder gevolg. In dat oordeel plaatst Duitsland vraagtekens bij onder meer de proportionaliteit van de ECB’s opkoopprogramma van overheidsobligaties. Het eist meer uitleg binnen de drie maanden, anders stopt de Duitse Bundesbank de uitvoering van het Europees monetair beleid. Nochtans doorstond het zogenaamde PSPP in 2018 wél de toets van het Europees gerechtshof. En die instelling staat helemaal bovenaan in de hiërarchische ladder.

Dat een individuele lidstaat – en niet zomaar een – dat Europese oordeel in twijfel trekt, zorgt voor nervositeit in de Europese gelederen. Zoveel zelfs dat de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gisteren met een rechtszaak tegen de grootste economie van de EU dreigde. Europese sancties – of het dreigen daarmee – is op zich niet ongewoon. Denk bijvoorbeeld aan Polen. Daar greep Europa in toen het de Poolse rechtsstaat ondermijnt zag. In casu gaat het over de sterkste economie van het blok en een uiterst belangrijk aspect van het Europees project, het monetair beleid. De betekenis daarvan is moeilijk te overschatten.

In de praktijk duurt het wellicht nog even vooraleer de EC formeel een rechtszaak opstart. Feit is echter dat deze nieuwe vorm van onzekerheid voor Europa wel zeer ongelegen komt. Het kampt al met onenigheid over de aanpak van de coronapandemie die voor een ongeziene economische ravage zorgt/zal zorgen. Als er al ooit een moment zou bestaan om project Europa aan een kritische toets te onderwerpen, is het zeker niet nu. Het Duitse manoeuvre riskeert bovendien gelijkaardige actie van andere landen, zij het over monetair beleid dan wel over andere Europese beleidsdomeinen . We denken dat deze institutionele onzekerheid nog een hele tijd bij ons zal blijven. Europese activa zullen hier waarschijnlijk de gevolgen van dragen, de euro in het bijzonder. De munt doet het vandaag al niet bijster goed in de nasleep van von der Leyen’s uithaal, ondanks het vrij positief algemeen sentiment. EUR/USD noteert in de buurt van 1,083/84. Het muntpaar fluctueert al enkele weken binnen een zijwaartse handelsband tussen 1,08 en 1,10. Er waren al nauwelijks redenen om op korte termijn een breuk hoger te verwachten. Het Duits-Europees juridisch steekspel houdt vooral de benedenkant van die handelsband kwetsbaar.

 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.