Markten tussen hoop een vrees, maar toch nog steeds iets meer hoop

De markten: kort op de bal

Economische alarmsignalen voorlopig niet van tel 

Flag EU

De markten blijven hinken op twee tegenstrijdige gedachten. Enerzijds bereiden steeds meer overheden zich voor op een heropening van de economie, zij het zeer geleidelijk en met veel beperkingen. Toch blijft dat zorgen voor optimisme op de beurzen. De Europese indices bleven gisteren mooi in het groen, zelfs al plaatste het Duits Grondwettelijk Hof zeer kritische aanmerkingen bij het programma van overheidsaankopen door de ECB. Het programma is niet formeel gekelderd, maar de ECB moet zich verantwoorden. Er dreigt twijfel in de markten over de flexibiliteit/slagkracht van het ECB crisisarsenaal. De impact van de uitspraak was vooral zichtbaar in bredere intra-EMU kredietrisicopremies en in een daling van de euro. Het voorzichtig positief euro momentum van vorige week is al weer helemaal in de kiem gesmoord. De beurzen gingen alweer snel over tot de orde van de dag. Zelfde scenario in de VS, al moesten de indices daar op het einde van de rit een beperkt deel van de winst opgeven toen president Trump nog maar eens met de vinger wees naar China als schuldige voor corona.

Vanmorgen heropenen de Chinese markten na een verlengde 1 mei vakantie. De herstart was vrij constructief. Zo verloor de (officiële) yuan minder terrein dan je op basis van de beweging van de offshore yuan (CNH) de voorbije dagen kon vrezen. De yen blijft wel sterk, zowel in een context van risk-on als bij een risk-off.

Er staan vandaag maar een beperkt aantal data op de agenda vandaag. De Duitse bedrijfsorders daalden in maart nog maar eens zeer fors en forser dan gevreesd (-15.6%). Een aantal bedrijven, onder meer uit de autosector, geven ook aan dat de heropstart van de productie niet altijd gemakkelijk voorloopt. De toeleveringsketting ligt op veel plaatsen in de knoop. Eens te meer is de vraag of en wanneer de aandelenmarkten dit signaal meer gewicht willen geven in een context waar alle aandacht blijft gaan naar de verhoopte heropening van de economie. In de VS wordt het ADP arbeidsmarktrapport bekendgemaakt, de private voorloper voor het payrolls rapport van vrijdag. Naar verwachting gingen er in de VS vorige maand 21 miljoen jobs in de private sector verloren. Maar beschouwt de markt dit als nieuw ‘nieuws’?

De rentes in de kernlanden evolueerden recente in zeer nauwe banden, vooral in de VS. Toch is er vanmorgen beperkte opwaartse druk. De overheden hebben zullen de volgende weken en maanden ook met massaal veel papier naar de markt komen on de corona-maatregelen te financiering. Zo wordt verwacht dat Duitsland vandaag obligaties met een looptijd van 15-j naar de markt kan brengen. Op de wisselmarkt zit de euro na de uitspraak van het Duitse hof gisteren weer helemaal in het defensief. 1.0727/1.10 blijft het technisch referentiekader op korte termijn. Waar eind vorige week even voorzichtig hoger werk gekeken, kan nu opnieuw de boden van het kanaal in het vizier komen. Verkoopdruk van EUR/JPY kan bijkomend wegen op de hoofdcombinatie (EUR/USD).

 

Figuur - Euro opnieuw in het defensief. EUR/JPY op 3-j dieptepunt.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.