Trump rakelt handelsconflict terug op

De markten: kort op de bal

Sentiment krijgt knauw

De Europese markten bleven afgelopen vrijdag dicht voor een dagje rust. Van die rust was elders in de wereld wel bitter weinig sprake. Met name de VS beleefde geen al te beste dag. We vinden de oorzaak onder meer in economische data. Het Amerikaans bedrijfsvertrouwen in de verwerkende nijverheid viel terug van 49.1 tot 41.5. Dat was iets beter dan verwacht. Dat heeft echter vooral te maken met de positieve maar perverse bijdrage van de langere levertermijn. In economisch gezonde tijden een teken dat het aanbod de stijgende vraag niet kan bijhouden maar in de huidige context veeleer het gevolg van ontwrichte productieketens. Andere belangrijke deelreeksen schetsen een veel donkerder plaatje (werkgelegenheid van 43.8 naar 27.5, nieuwe bestellingen van 42.2 naar 27.1 en output van 47.7 naar 27.5). We mochten vrijdag ook terug een oude bekende ‘verwelkomen’: het handelsconflict. Nu het meest acute aspect van de coronacrisis voorbij is, het grof monetair en fiscaal geschut in stelling is én de meeste economieën stilaan terug op gang trekken, begint voor sommigen de zoektocht naar de schuldige. Dat is voor de VS duidelijk China. President Trump overweegt daarom nieuwe invoerheffingen bij wijze van vergelding voor het menselijk en economisch leed. Een verkiezingsstunt? Misschien. Maar de door Trump nauw in het oog gehouden Amerikaanse beurzen reageerden afwijzend. Die sloten om en bij 3% lager. De rentes brokkelden enkele basispunten af en EUR/USD … ging even richting 1.10 – ondanks de risk-off. Het koppel eindigde boven de technisch relevante 1.09 maar we trekken wel best niet al te veel conclusies gegeven de beperkte volumes. Bovendien stellen we vanmorgen alweer de tegenovergestelde richting vast. Waarschijnlijk staan de meeste Europese activa vandaag wat onder druk – een inhaalmanoeuvre voor afgelopen vrijdag. De Europese aandelenindices verliezen makkelijk 3% en meer. EUR/USD nestelt zich in de onderste 1.09/10-helft. Duitse rentes stijgen ietwat contra-intuïtief (+3 bpn). Het sentiment is vandaag in afwezigheid van cijfers de bepalende handelsfactor. We zijn benieuwd of dat met de komst van de VS straks wat verbetert. Ook later deze week blijft de aandacht voornamelijk op economisch Amerika. Het ISM-bedrijfsvertrouwen in de dienstensector (morgen) en vooral het arbeidsmarktrapport (vrijdag) legt waarschijnlijk de vinger op de wonde. En hoe: consensus verwacht een jobverlies meer dan 21 000 000. Ruwweg 10 jaar van werkgelegenheidsgroei weg in amper 1 maand …

DXY: handelsgewogen dollar

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.