Europese groei keldert met 3.8% kw/kw

De markten: kort op de bal

Euro laat het niet aan het hart komen

Flag EU

De Europese economie kromp tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 3.8% op kwartaalbasis. Dat is de sterkste krimp sinds de start van de metingen in de jaren ‘90. Het vorige record dateerde van de financiële crisis, toen de groei in het eerste kwartaal van 2009 met 3.2% kw/kw terugviel. Jaar-op-jaar bedraagt de groei -3.3%. Dat is voorlopig nog boven het dieptepunt van -5.9% van exact 11 jaar geleden. Europa staat echter aan de rand van wat waarschijnlijk de grootste recessie ooit is. Het lijdt dan ook weinig twijfel dat vorige jaarrecord het komende kwartaal zal sneuvelen.
Er zijn nog geen details beschikbaar maar we kunnen terecht bij de Franse cijfers voor een voorsmaakje. Frankrijk gaf vanmorgen een groeicontractie van 5.8% kw/kw vrij, forser dan de 5.3% krimp in het tweede kwartaal van 1968 – toen massale protesten van studenten en arbeiders het land lam legden. De gedetailleerde tabel oogt grimmig: zowat elke deelcomponent noteert in de min. Private consumptie viel in het eerste kwartaal met 6.1% terug. De kapitaalsinvesteringen tuimelden met maar liefst 11.8%. De Franse export (-6.5%) viel nog sterker terug dan de import (-5.9%). Een negatieve bijdrage van de netto-export, dus. Ook de overheid hield in Q1 voorlopig nog de vinger op de knip; de uitgaven daalden met 2.4% op kwartaalbasis.

De markt laat het niet echt aan het hart komen. Het is in de huidige context moeilijk inschatten wat de groei exact bedraagt (hoewel, het Europese cijfer was pal op consensus). Maar het was duidelijk dat niemand echt rekende op een positieve verrassing. Europese beurzen noteren lichtjes in de min, de Duitse rente brokkelt enkele basispunten af. EUR/USD doet het relatief goed en blijft in de buurt van de hoge 1.08. Net zoals in de VS gisteren, volgt na de eerstekwartaalgroei straks de beleidsvergadering van de centrale bank. Benieuwd welke conclusies Lagarde en co uit deze groeicijfers voor het beleid trekken.
 

Duitse tienjaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.