Kan ECB de markt overtuigen en EUR/USD boven 1.09 duwen?

De markten: kort op de bal

Riskrally gaat (voorlopig) onverstoord verder 

Flag EU

Hoop op een geleidelijke heropstart van de economie in de VS en Europa, positieve berichten over een mogelijk geneesmiddel tegen Covid 19 en Fed-voorzitter Powell die herhaalde alles te zullen doen om de economie terug aan de praat te krijgen. Die mix was voldoende om de beurzen een nieuwe stap hoger te laten zetten. De Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal 4.8%, maar daar stapte de markt zonder problemen over. Dat was geen verrassing. De rentes stegen maar marginaal. De markten beseffen dat de centrale banken daar niet te veel volatiliteit willen toelaten en de zaak voorlopig goed onder controle hebben. De risk-on zorgde ook voor een, weliswaar beperkte, dollarontspanning.

Vanmorgen blijft het marktsentiment constructief, onder meer na goede resultaten van enkele technologiegiganten in de VS gisteren. De Chinese PMI’s voor de maand april toonden een verdeeld beeld. De activiteit in de dienstensector herstelt verder. De verwerkende nijverheid hapt nog steeds naar adem, onder meer omdat nu de buitenlandse orders op zich lagen wachten. Toch deed de yuan het goed. De markt hoopt op verdere fiscale stimulus. Ook de Australische dollar is aan een mooie rit bezig (AUD/USD 0.6550). De Reserve bank of Australia kocht vandaag geen obligaties in het kader van haar QE-programma. Blijkbaar kan ze stilaan wat selectieve kan optreden omdat de marktcondities verbeterd zijn.

Later vandaag zijn er veel data met onder meer een eerste schatting van de groei over het eerste kwartaal en inflatiecijfers in de EMU, wekelijkse werkloosheidsaanvragen en bedrijfsvertrouwen in de VS. In normale tijden kunnen die data de markten bewegen. Nu blijft de reactie waarschijnlijk beperkt tenzij in geval van een ‘spectaculaire’ (negatieve) verrassing.

Naast de data is er ook de ECB-beleidsbeslissing en persconferentie. Die zal in grote mate verlopen volgens het script van de Fed-vergadering gisteren. Het merendeel van de grote stappen is vorige maand al gezet en de ECB zal zeggen dat ze meer kan doen indien nodig. Ze kan eventuele bepaalde facetten van het beleid nu al bijsturen, bijvoorbeeld het PEPP programma van € 750 mld optrekken. Normaal is meer monetaire stimulus eerder negatief voor de munt. In de huidige context ziet de markt dat waarschijnlijk anders. De euro kon recent maar matig profiteren van de weliswaar voorzichtige correctie van de dollar. De markt wil vooral dat ook de EU, zoals de VS, een gecoördineerde fiscale en monetaire reddingsoperatie voor de economie op poten zet. Voorzitter Lagarde kan natuurlijk de fiscale overheden niet ‘dwingen’ tot een groot pakket, maar positieve, geloofwaardige signalen in die richting zouden de euro wat kunnen ondersteunen. De voorbije dagen botste EUR/USD op een stevige weerstand nabij 1.09. Een goed gebrachte boodschap vanuit de ECB en een aanhoudend positief risicosentiment kunnen de euro dan misschien toch een trede hoger laten postvatten, al verwachten we niets spectaculairs. Tot nader bericht zit EUR/USD gevangen in een band tussen 1.0725 en 1.10.

 

Figuur - Helpt de ECB de euro een handje?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.