Fed belooft alles te doen wat nodig is

De markten: kort op de bal

Economie heeft voorrang, de rest is bijzaak

Flag US

De Amerikaanse centrale bank hield tijdens de reguliere beleidsvergadering gisteren alles bij het oude. De rente bleef onveranderd op zo goed als 0%. Aan de resem monetaire hulpprogramma’s veranderde ze evenmin iets. De focus ligt op het in werking krijgen van die nieuw opgerichte faciliteiten, waarvan momenteel slechts een handvol echt actief zijn. Powell stelde klaar en duidelijk dat het monetair beleid ook nog een hele poos bijzonder accomoderend zal blijven. De Fed is niet gehaast om de rente terug op te trekken, aldus de voorzitter. In tegendeel. Powell houdt er rekening mee dat de Fed mogelijk nog meer zal moeten doen voor een “robuust” economisch herstel. Hij zei niet wat dat precies inhoudt maar verduidelijkte dat de reikwijdte van de kredietverleningsfaciliteiten zowel qua tijd als omvang steeds kunnen bijgewerkt worden. Powell richtte zich zelfs tot de Trump-administratie en riep op tot meer fiscale actie. Het Witte Huis rolde al zo’n 3 000 mld USD aan stimulus uit. Over wat dat dan betekent voor de torenhoge schuldenlast die de VS nu al torst, wil Powell niet nadenken. Daar is het nu niet het moment voor, klinkt het. Powell ziet belangrijke risico’s aan de economische vooruitzichten. Het is nu zaak om die te dijken en zodoende mogelijk permanente schade op de economie te beperken. Ook opvallend: terwijl de regering Trump luidop denkt aan een V-vormig herstel, is de Fed een pak voorzichtiger. Het vermeldde dat niet zo expliciet, maar door te verwijzen naar substantiële risico’s op de middellange termijn, gaat de Fed niet uit van een snel herstel tot pre-coronaniveaus.

Wat de markten betreft, deed de Fed wat ze moest doen: de rust bewaren. De beurzen noteerden flink in het groen dankzij de nieuwe, positieve testresultaten van het Covid-19 medicijn van Gilead. Ze behielden die winsten nagenoeg volledig. Amerikaanse rentes trokken wel enkele basispunten hoger, vooral aan het lange eind van de curve. Het korte eind ligt immers vast voor de voorzienbare termijn. De dollar verloor lichtjes terrein na de softe boodschap, maar van een echte verkoopgolf was zeker geen sprake. EUR/USD trok op het eind van de handelssessie hoger richting 1.09.

VS tienjaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.