Fed beslist over beleid, maar ‘grote werk’ is waarschijnlijk gedaan

De markten: kort op de bal

Markten zien resultaten tot nader bericht eerder als goed nieuws

Het was gisteren een wat rommelige dag op de markten. Na een verdeelde start in Azië rechtten de Europese beurzen al snel de rug. Ze bleven zich optrekken aan berichten dat de economie in Europa en sommige delen van de VS kan heropstarten. Hoe vlot die heropstart zal verlopen en hoeveel blijvende schade er mogelijk is (bijvoorbeeld in termen van werkloosheid en/of falingen), is voorlopig niet echt aan de orde. Het sentiment deemstert tijdelijk wat weg in de VS. Vooral de Nasdaq viel ten prooi aan winstnemingen. Op de rentemarkt overheerst tot nader bericht het geloof dat de centrale banken de rente laag willen en kunnen houden. De obligatierentes gingen zelfs iets lager ondanks het positief risicosentiment. De dollar verloor terrein, maar de euro moest zijn winst wel vrij snel inleveren. Na de sluiting van de markten verlaagde ratingagentschap Fitch, in tegenstelling tot S&P vrijdag, wel de kredietscore van Italië tot BBB-, het laatste stadium boven rommelstatus. Dat was natuurlijk geen hulp voor de euro.

Vanmorgen in Azië en bij de start in Europa is het sentiment voorzichtig positief na beter dan verwachte resultaten van technologiegigant Alphabet, maar de correctie in de VS gisteren illustreert dat het er allemaal snel anders kan uitzien.

Vandaag wordt in de VS een eerste schatting bekend gemaakt van de groei in het eerste kwartaal. De markt verwacht een krimp van 4.0%, maar de schattingen van de analisten loop zeer ver uiteen. We verwachten geen echte grote marktreactie. Het rapport is ‘geschiedenis’, is in de huidige context moeilijk te interpreteren en zegt weinig over de verdere impact van corona op de economie. Vanavond houdt ook de Fed een reguliere beleidsvergadering. Het ‘grote werk’ is natuurlijk vorige maand al gedaan. Toen bracht de Fed de rente kort bij 0%, werden ongelimiteerde obligatiekopen opgestart en kwam er een impressionante lijst aan programma’s om de marktliquiditeit en de kredietverlening naar verschillende deelgebieden van de economie te ondersteunen. Een technische bijsturing links of rechts is altijd mogelijk, maar voorlopig denken we dat de Fed vooral wil zien hoe de verschillen maatregelen werken. Powell zal zeker vragen krijgen over hoe het verder moet in een volgende fase (controle van de rentecurve met doelniveaus, forward guidance over welke parameters een aanleiding kunnen zijn voor Fed om het beleid bij te sturen, vaste QE bedragen,…). Op dit ogenblik denken we dat de Fed nog wel even de flexibiliteit wil behouden om kort op de bal te spelen indien nodig. Het is  uitkijken wat hoe de Fed het herstel inschat. Een ‘whatever it takes’ houding is iets waar de markten van risico-activa normaal best tevreden mee zijn. Anderzijds naderen we ook wel de piek van het resultatenseizoen in de VS. Blijft de markt het glas hier halfvol zien? In deze context kan de dollar wat verder ontspannen/corrigeren. De voorbije dagen was de euro wel niet de munt die daar het vlotst van profiteerde. EUR/USD 1.09 bleek al een vrij hoge horde. Na de kredietverlaging van de Italië loopt de spread met Duitsland +/- 10 bpn op.

 

Figuur - EUR/USD: euro profiteert maar beperkt van USD-ontspanning.  

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.