Bank of Japan gaat over tot onbeperkte aankopen

De markten: kort op de bal

Japanse tienjaarsrente verliest enkele basispunten

Flag EU

De Bank of Japan hield vanmorgen als eerste van de zovelen deze week (Fed, ECB, Riksbank, MNB) haar aprilbeleidsvergadering. Die leverde zoals verwacht geen wijzigingen op wat de beleidsrente betreft. Die blijft stabiel op -0.1%. De BoJ streeft ook een 0%-doelstelling voor de tienjaarsrente na, de zogenaamde “yield curve control”. Ook die blijft voorlopig onveranderd. Om die doelstelling te bereiken, koopt de centrale bank overheidspapier. Als de vraag naar (overheids)obligaties stijgt, dan daalt de rente. Dat gebeurde al aan een stevig tempo van ongeveer 80 000 miljard JPY per jaar, of omgerekend zo’n 700 miljard euro. Die limiet schrapte de BoJ vandaag. Ze is bereid om een onbeperkte hoeveelheid staatsobligaties op te kopen teneinde de 0% op het scherm te houden. De zet doet denken aan de Fed. Die verklaarde eveneens dat ze zoveel overheidsobligaties zal opkopen als ze nodig acht. Ironisch genoeg kan de aankondiging ertoe leiden dat de geldpers van de BoJ net minder overuren moet draaien. Welke belegger durft het op te nemen tegen de theoretisch oneindig diepe zakken van de BoJ (of eender welke andere centrale bank)? De BoJ verwijst naar de verminderde liquiditeit in de overheidsobligatiemarkt op een moment dat de Japanse staat miljarden aan fiscale steun beloofde om de klap van het coronavirus op te vangen.

De Japanse centrale bank schroeft verder de aankopen van kortetermijn bedrijfsfinanciering (commercial paper) en bedrijfsobligaties (met een verlengde looptijd tot 5 jaar) op. Op de balans van de BoJ kan nu in totaal 20 000 miljard JPY staan. Tot slot versoepelde de centrale bank ook de regels voor het onderpand dat men mag aanbieden in ruil voor financiering bij de centrale bank. Ook private schulden, waaronder leningen aan gezinnen, zijn vanaf heden geldig als onderpand.

In de persconferentie nadien waarschuwt Kuroda dat de huidige ernstige economische situatie nog niet meteen voorbij is. De gouverneur verwacht dat de vernietigende impact van het coronavirus pas in de tweede helft van dit jaar wegebt. De BoJ streeft ook nog steeds naar een 2%-inflatiedoelstelling. Het opwaarts prijsmomentum – voor zover dat dat er vóór Covid-19 al was – is ondertussen wel verdwenen, aldus Kuroda. Hij ziet niet meteen een gevaar voor deflatie, maar sluit lagere (beleids)rentes toch niet uit mochten die zich opdringen.

De wisselmarkt reageert nogal stoïcijns op de BoJ. De beleidswijziging met het meeste marktpotentieel, het onbeperkt opkopen van staatsobligaties, werd eind vorige week al getelefoneerd. De yen wint lichtjes t.o.v. de dollar (107.2) maar verliest tegen de euro (116.3). Dat suggereert veeleer een sentimentgedreven trade (risk-on). De Japanse tienjaarsrente krijgt wel een tikje. Die verliest zo’n 2 basispunten tot -0.03%.
 

USD/JPY

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.