Alom geprezen Covid-19 medicijn stelt teleur

De markten: kort op de bal

Hoop op snelle normalisatie verdampt

Flag EU

PMI’s in de buurt van 10 – waarbij een cijfer 50 overeenkomt met economische stagnatie –, een Europese top die andermaal weinig concreets opleverde en een groei van het Amerikaanse werklozenleger met bijna 4.5 miljoen op amper één week. Dat was gisteren in een notendop. Die slechtnieuwsshow had echter betrekkelijk weinig impact op de markten. Ja, de data zijn barslecht en Europa stelt opnieuw teleur, maar is er iemand die iets anders verwachtte? Investeerders proberen iets verder in de toekomt te kijken. Ze hechten begrijpelijkerwijs veel belang aan de evolutie van het coronavirus en wat dat betekent voor de eventuele versoepeling van de strenge maatregelen. In dit verband reageerden ze vorige week vrijdag nogal uitbundig op een mogelijk geneesmiddel, Remdesivir, waarvan de eerste resultaten veelbelovend waren. Na een week verder testen bleek gisterenavond het alom geprezen medicijn toch niet zo spectaculair te zijn als aanvankelijk gedacht. Gilead, het bedrijf achter Remdesivir, zegt dat het voorbarig is om conclusies te trekken omdat ze de testfase voortijdig heeft moeten afbreken wegens gebrek aan patiënten. Voor de markten zijn dat soort nuances van weinig belang. Voor hen verdwijnt het sprankeltje hoop op een medicijn op korte termijn – en daarmee ook een snelle terugkeer naar ‘normaal’ – als sneeuw voor de zon. Amerikaanse beurzen gaven dagwinsten van bijna 2% op. Rentes van ‘veilige’ staatsobligaties (VS) eindigden enkele basispunten lager.

We vrezen dat de farmaceutische teleurstelling het sentiment voor vandaag heeft gekraakt. Er is maar weinig dat een ommekeer kan inluiden, wel integendeel. De Duitse Ifo schetst straks in navolging van de PMI’s allicht een even dramatisch beeld van de belangrijke Europese economie. Europese beurzen openen tot dik anderhalf procent lager. De Duitse rente start de dag meteen 4-5 basispunten lager. De euro krijgt een tik. EUR/USD geeft momenteel de steunzone rond 1.0770 op, zowel door een sterke dollar (gegeerd tijdens risk-off) als een zwak handelende euro. De eerstvolgende technische referentie bevindt zich in de buurt van 1.063 – het huidige jaardieptepunt.
 

Duitse tienjaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.