Turkse centrale bank schaaft 1 procentpunt van de rente

De markten: kort op de bal

8e renteverlaging op rij stuurt lira lager

Flag EU

De Turkse centrale bank (TCMB) ging zopas over tot een nieuwe renteverlaging. Ze kiest voor de vlucht vooruit en schaaft meteen een vol procentpunt van de beleidsrente, die nu 8.75% bedraagt. De markt rekende op een meer conservatieve renteknip van 50 basispunten. Het is meteen de 8ste renteverlaging op rij en een copy-paste van de tussentijdse noodvergadering van 17 maart. De TCMB verwees toen en ook vandaag naar de verwoestende impact van het coronavirus op onder meer de voor Turkije cruciale toeristische sector. Over inflatie, in 2018/19 nog een van dé te tackelen problemen (ze trok er de rente voor op tot 24%) maakt de TCMB zich vandaag minder zorgen. De centrale bank ziet een forse desinflatoire impact van de imploderende (binnenlandse) vraag en de ongeziene tuimelperte in veel grondstoffen (olie in het bijzonder). Die compenseren allicht ruim een mogelijke stijging van de (productiekost)prijzen (door het terugvallen van de output en daarmee tegelijk de schaalvoordelen) én de forse depreciatie van de munt.

De Turkse lira verloor inderdaad al stevig terrein de afgelopen maanden. Tegenover de euro ging de lire al zo’n 14% onderuit sinds de jaarwisseling. USD/TRY ging dankzij de sterke greenback al vlot 17% hoger. De munt verliest ook vandaag bijkomend – zij het wel relatief beperkt. EUR/TRY noteert met 7.60 aan het hoogste niveau sinds september 2018. USD/TRY bevindt zich kortbij een belangrijk technisch/psychologisch niveau van 7 (6.99). Een breuk zou de Turkse lire vanuit een technisch perspectief geen deugd doen. In deze huidige onzekere tijden en met de (wereld)economie allicht nog even in lockdownmodus is dat waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd.
 

USD/TRY

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.