Olieprijs bereikt de bodem… en gaat nog lager!

De markten: kort op de bal

Markten zien het glas weer halfleeg

Flag US

Gisteren was een woelige dag op de markten. Beleggers startten de dag hoopvol maar de moed zakte hen algauw in de schoenen. Laten we meteen aanvangen met dé highlight van de handelsdag gisteren: de ongeziene crash op de Amerikaanse oliemarkt. De prijs voor een vat Amerikaanse WTI olie kelderde naar een ongekend dieptepunt en ging voor de eerste keer in de geschiedenis onder – jawel – nul! Het lijkt onwerkelijk: olieconcerns die afnemers smeken en geld toestoppen – $37.63 per vat om precies te zijn – van hun olie af te geraken. De redenen van de tuimelperte? Enerzijds is er de giftige cocktail van een gekelderde vraag en een aanbodexplosie. Anderzijds spelen ook enkele technische elementen. Vandaag loopt het futurescontract van mei af waardoor handelaars in sneltempo hun posities probeerden te verschuiven naar het junicontract. Ze zijn de olie liever kwijt dan rijk, de olietankers en pijpleidingen zitten immers zo goed als vol. Amerikaans president Trump kondigde aan om de nationale oliereserve tot 75 miljoen vaten aan te vullen en overweegt olie-invoer vanuit Saudi-Arabië op te schorten om de binnenlandse olieconcerns een hart onder de riem te steken.


De historische olieprijscrash die plaatsvond tijdens de Amerikaanse handelsuren, zette de toon op de markten en duwde Wall Street stevig in het verlies (tot -2.5%) ondanks de aankondiging dat een nieuw rondje stimulus ter waarde van $450bn voor kleine ondernemingen en ziekenhuizen in de steigers staat. Veilig beschouwde staatsobligaties wonnen terrein (rentes dalen). Op de wisselmarkt blijft de dollar – de winnaar van de coronacrisis – de munt in tijden van stress. De greenback won terrein tegen de meeste munten, behalve de yen. De yen wint tegen zowel de dollar als de euro. EUR/JPY nadert een belangrijk technisch steunniveau (zone 116). Een breuk beneden dit niveau zou voor bijkomende volatiliteit op de wisselmarkt kunnen zorgen.

De woelige handelssessie van gisteren laat ook vandaag nog sporen na. Aziatische beurzen volgen het Amerikaans voorbeeld en leveren gemiddeld 2% in. Bovendien waren er ook geruchten dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-in in kritieke toestand geweest zou zijn. Amerikaans president Trump kondigde aan tijdelijk de grenzen te sluiten voor migranten om de verspreiding van het virus tegen te gaan en jobs te beschermen. Ook Europese beurzen volgen in de perte en verliezen om en bij 2%. Hoewel bepaalde landen/gebieden het hoofd breken over een geleidelijke versoepeling van de quarantainemaatregelen, heeft de coronacrisis een lange staart met ongeziene en onzekere gevolgen op middellange termijn. Vandaag kondigt zich opnieuw aan als een eerder sombere dag op de markten waarbij beleggers zich scharen achter veilige haveninstrumenten. Op de wisselmarkt neemt King dollar de overhand. EUR/USD 1.0770 is een eerste technisch ijkpunt.
 

Figuur - '0' is niet per definitie de bodem voor olieprijs

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.