Zetten bedrijfsresultaten de toon deze week?

De markten: kort op de bal

Hoe ver is de markt vooruitgelopen op economische heropstart?

Flag EU

Vrijdag ging de markt het weekend in met opvallend veel vertrouwen. Berichten over vooruitgang op weg naar nieuwe medicatie tegen het coronavirus en welswaar diffuse tekenen dat de heropstart in sommige regio’s mogelijk korter bij komt, waren voldoende voor de beurzen om het recente herstel verder te zetten. De beweging zei waarschijnlijk minstens evenveel over het marktsentiment dan over het nieuws zelf. Overigens was de risk-on ook vooral zichtbaar op de beurzen. Op de rente- en wisselmarkt was de beweging minder uitgesproken en ook niet altijd echt in lijn met de intraday dynamiek op de aandelenmarkt. Na enkele bruuske intraday bewegingen sloot de dollar uiteindelijk licht lager. EUR/USD klokte de week af op 1.0875.


Vanmorgen kunnen de Aziatische beurzen niet echt verder bouwen op het positieve slot van WS vrijdag. De Europese beurzen noteren een half uur na de start van de handel verdeeld tot lichtjes hoger. In de VS probeert het Congres een akkoord te vinden voor de verhoging van het steunprogramma voor KMO’s. De eerder goedgekeurde enveloppe is onder tussen leeg. Zowel democraten als republikeinen zijn het er over eens dat het pakket moet worden verhoogd, al rijzen er toch vragen over de efficiëntie. Ondanks de afgesproken beperking van de olieproductie door OPEC+, daalt de olieprijs verder, vooral de Amerikaanse WTI-component. In de mate dat dit vooral een uiting is van de vrees dat de vraag nog lang laag kan blijven, is dat natuurlijk geen goed teken. Vandaag zijn er weinig data van belang. Later deze week, kijken we uit naar een update van de vertrouwensindicatoren met het ZEW investeerdersvertrouwen (dinsdag), de eerste schatting van de PMI’s (donderdag) en het IFO-bedrijfsvertrouwen in Duitsland (vrijdag). Vraag is of de markten meer oog hebben voor de data dan dat de voorbije weken het geval was. In Europa is het ook uitkijken of de Europese leiders vooruitgang maken op weg naar een Europese crisisaanpak en, vooral, het eens kunnen geraken over de financiering. Misschien komt de belangrijkste bijdrage voor het ‘marktdebat’ deze week wel van de bedrijfsresultaten. Meer nog dan de resultaten over het eerste kwartaal is het uitkijken hoe de bedrijven de heropstart zien, hoeveel financiële buffer zij hebben etc. Een voorzichtige toon vanuit deze hoek kan het enthousiasme misschien wat bekoelen. De rentemarkten zijn stilaan in rustiger vaarwater terecht gekomen, al is de klassieke reactiefunctie waarbij de rentes stijgen bij risk-on en dalen bij risk-off nog niet volledig hersteld, zeker niet in Europa. Op de wisselmarkt blijft de handelsgewogen dollar voorlopig weg van de top van maart. Anderzijds geldt evenzeer dat EUR/USD niet overtuigt, ook niet met de steun van een relatief gunstig beursklimaat. De steunzone in de buurt van 1.0770 houdt stand, maar daarmee is voorlopig alles gezegd.


Het VK en de EU nemen vandaag ook de (online)draad van de brexitonderhandelingen terug op. Daar heeft corona de dynamiek voorlopig veranderd. De Britten willen nog steeds geen uitstel, ook al heeft de implementatie van het zo al moeilijke proces fors achterstand opgelopen. Tot nu was het geen factor van belang voor het pond.
 

Figuur - EUR/USD: 1.0770 steun houdt stand, maar beeld blijft fragiel.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.