Markten zetten erbarmelijke data weer even opzij

De markten: kort op de bal

King dollar blijft niettemin gegeerd

Flag EU

Gisteren was het een jojo op de markten. Beleggers keken uit naar Amerikaanse data en die was opnieuw erbarmelijk. Op de arbeidsmarkt gaat het van kwaad erger: vorige week vroegen maar liefst 5 245 000 Amerikanen een werkloosheidsuitkering aan! Daarmee komt het aantal werkloosheidsaanvragen over een periode van 4 weken op bijna 22 miljoen. Dat is meer dan het aantal banen dat is gecreëerd sinds de start van de economische heropleving in juni 2009… De coronacrisis brak ook de huizenmarkt zuur op. Het aantal bouwvergunningen viel genadeloos terug met 6.8% door een terugval van de vraag en stopzettingen van werkzaamheden. De Philadelphia sentimentsindicator kreeg een tik van 34 punten tot -56.6 gestuwd door een instorting van het aantal bestellingen en de werkgelegenheid. Weinig om over naar huis te schrijven.

Toch rechtten belegger later op de handelsdag de rug en zochten ze hun strohalm bij Amerikaans president Trump. Hij gaf richtlijnen rond de heropstart van de economische activiteiten en opheffing van beperkingen. Die zou in drie stappen gebeuren. Hoe snel of traag dat gebeurt, hangt af van de verspreiding van het coronavirus. Beleggers focusten vooral op de hoopvolle woorden dat staten waar de verspreiding van het virus al zeker twee weken onder controle is, ‘vanaf morgen’ weer kunnen openen. Amerikaanse beurzen zijn na een eindspurt alsnog hoger kunnen sluiten met winsten tot 1.66% en (Amerikaanse) rentes krabbelden terug. Ook in Azië gaan de beurzen kleuren vanmorgen hoger ondanks teleurstellende cijfers uit China. Het land kwam vanmorgen naar buiten met de eerstekwartaalgroeicijfers en coronaklap was duidelijk zichtbaar. De Chinese economie kromp met 6.8% (j/j), het zwakste cijfer sinds China in 1992 begon met het publiceren van het cijfer! De kleinhandelsverkopen en industriële productiecijfers konden evenmin overtuigen. Beleggers trekken zich evenwel op aan berichten dat verschillende landen (o.a. de VS) het pad effenen om hun economie opnieuw leven in te blazen en een hoopvolle resultaten in de behandeling van het coronavirus. De eerste indicaties van een studie in Chicago lijken aan te geven dat remdesivir, een virusremmer van Gilead, een beloftevol middel kan zijn om corona patiënten te behandelen. Genoeg stof om alles weer (even?) door een roze bril te zien.

Europese beurzen trekken fors hoger (winsten tot 3%). De dollar blijft relatief gegeerd ondanks de herstelbeweging in de aandelen. EUR/USD test stevig het belangrijke steunniveau rond 1.084. Het constructief sentiment kan het opwaarts potentieel van de dollar enigszins beperken hoewel we voorzichtig blijven.
 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.