Markten rechten rug na verkoopgolf

De markten: kort op de bal

Dollar blijft niettemin gegeerd

vlagecOpening

Gisteren rolde een verkoopgolf over risicovolle activa. Het was een mengeling van zwakke bedrijfsresultaten (ook in Europa), uitzonderlijk slechte Amerikaanse data en een niet mis te verstane boodschap van het energieagentschap IEA. Die laatste verwacht een nooit geziene vraaguitval naar olie omwille van de coronacrisis. Een historische voorraadopbouw van 19 miljoen vaten in de VS tijdens de afgelopen week zette die waarschuwing kracht bij. Europese en Amerikaanse beurzen verloren respectievelijk tot 4% en 2%, veilig beschouwde staatsobligaties wonnen terrein (rentes dalen). Op de wisselmarkt blijft de dollar dé munt in tijden van stress. De greenback won, de gigantische liquiditeitsmaatregelen van de Fed ten spijt, tegen zowat alle belangrijke munten, inclusief de ‘veilige’ yen. EUR/USD viel beneden 1.09 maar behield die steunzone uiteindelijk toch.

Na een woelige Aziatische sessie, proberen Europese beurzen vandaag de rug te rechten. Het huidige herstel (ongeveer +1.5%) is niet ongewoon na een stevige tik de dag eerder. Toch blijven we aan de voorzichtige kant. De elementen die gisteren risk-off brachten, blijven immers gelden vandaag. We verwachten onder meer opnieuw weinig overtuigende bedrijfsresultaten. De data in de VS later vandaag leggen allicht weer de vinger op de wonde. Hou rekening met een tuimelperte op de Amerikaanse huizenmarkt en met een wederom forse stijging in het aantal werkloosheidsaanvragen. Dat kan knauwen in het fragiel sentiment. De wisselmarkt positioneert zich in vergelijking met de beurzen alvast terughoudender. De dollar blijft relatief gegeerd ondanks de herstelbeweging in de aandelen en ‘veilige’ rentes. EUR/USD geeft alsnog 1.09 op en noteert in de buurt van 1.0874. Op handelsgewogen basis (DXY) bevindt de dollar zich kortbij het 100-niveau. We houden vooral die in het oog: een breuk hoger kan een kettingreactie in de andere dollarcombinaties teweegbrengen.
 

DXY

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.