IMF voorspelt een “Grote Lockdown” recessie

De markten: kort op de bal

Verrast, iemand?

Het Internationaal Monetair Fonds kwam vandaag met een update over de economische toekomst. Die kleurt donker, zelfs gitzwart. Het IMF voorspelt dat de uitbraak van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende strenge lockdownmaatregelen de wereldgroei met 3% doet krimpen. In januari ging het fonds nog uit van een groei van 3.3%. Het zag toen nog tekenen dat de wereldeconomie een lang uitgesponnen groeivertraging stilaan van zich afschudde. De forse recessie, de grootste in bijna 100 jaar, zou in 2021 gevolgd worden door een stevige groeispurt van 5.8%. Ook dat is het snelste tempo in meerdere decennia. Ze waarschuwt wel voor materiële neerwaartse risico’s omwille van de grote onzekerheid. Voor de VS verwacht het IMF een contractie van bijna 6% (vs. 2% groei in januari), gevolgd door 4.7% groei volgend jaar. De economie in de eurozone krimpt naar verwachting 7.5% om in 2021 4.7% te recupereren. Opkomende landen, zoals India, worden vermoedelijk het hardst getroffen, onder meer wegens de grote afhankelijkheid van inkomsten uit grondstoffen (denk dan bijvoorbeeld aan de tuimelperte in olie, koper).

De neerwaartse bijstelling van de groeivooruitzichten komen uiteraard niet als een verrassing. De markt neemt dan ook vooral akte van de publicatie zonder daar verder veel mee te doen. Europese beurzen houden vast aan de winsten van om en bij het procent. Amerikaanse beursfutures wijzen op een opening straks van dik anderhalf procent. Rentes in de VS en Duitsland blijven wel neerwaarts georiënteerd. Op de wisselmarkt houdt EUR/USD zich sterk. Het koppel had het vanmorgen even lastig maar wist zich te handhaven boven de technisch belangrijke 1.09. Het paar noteert momenteel in de buurt van 1.096.
 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.