Bank of Canada houdt rente ongewijzigd en stuurt aan op pauze in rentecyclus

De markten: kort op de bal

Loonie verliest terrein

vlagecolie

De Canadese centrale bank (BoC) hield de beleidsrente gisteren zoals verwacht onveranderd op 1.75%. Hoewel de BoC nog steeds bereid is om de rente tot neutrale niveaus op te trekken, stuurt ze in haar beleidsverklaring aan op een pauze in de rentecyclus. De centrale bank verwijst onder meer naar tragere groei in de belangrijke energiesector. De forse daling van de olieprijs en de productieverlaging in de staat Alberta spelen daarbij zeker hun rol. Bovendien waarschuwt de BoC dat de handelsonzekerheid zwaarder weegt dan gedacht op de globale groei.

De Canadese dollar verloor terrein na de beleidsbeslissing. USD/CAD steeg van 1.3250 tot 1.34, het hoogste niveau sinds juni 2017. De rentemarkt schat de kans op een nieuwe renteverhoging in januari nu in op 26%, terwijl dat aan het begin van de maand nog 60% was. De probabiliteit was al aan het dalen omdat investeerders hun twijfels uitten over de Amerikaanse verstrakkingscyclus. De BoC zal het nooit met zoveel woorden zeggen, maar ze stemt haar rentecyclus in grote lijnen af op die van haar belangrijkste handelspartner, de VS.
 

Figuur - USD/CAD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.