Duizelingwekkende tuimelperte in Canadese werkgelegenheid

De markten: kort op de bal

Loonie … verstevigt!

Flag EU

Het Canadese arbeidsmarktrapport breekt records in maart, maar helaas de verkeerde. De werkgelegenheid slonk er als gevolg van de coronacrisis met méér dan 1 miljoen (!) jobs: 1010.7k om precies te zijn. Dat is ver boven het verlies van 500 000 jobs dat de markt anticipeerde. Het is eveneens het grootste jobverlies op één maand tijd ooit gemeten. Ten tijde van de financiële crisis in 2008/2009 was het vorige record ‘amper’ 125 000 banenverlies in januari 2009. Nagenoeg elke deelsector – zowel in de maakindustrie als de diensteneconomie – tekende jobverlies op. De klein- en groothandel, het onderwijs en de vrijetijdssector incasseerden de grootste klap. De werkloosheidsgraad steeg met 2.2 procentpunten tot het hoogste niveau sinds 2010 (7.8%). De participatiegraad dook lager van 65.5% naar 63.5%. Dat uiterst lage niveau is al geleden van 1979.

Ondanks de schokkende cijfers gaat de Canadese loonie tegenover de Amerikaanse dollar erop vooruit. Of misschien beter gezegd: verliest de dollar méér dan de loonie. De gelijktijdige Amerikaanse publicatie van de Amerikaanse wekelijkse werkloosheidsaanvragen – alweer een ongeziene 6.6 miljoen – beperkt mogelijk de winsten van de Amerikaanse dollar tegenover de Canadese tegenhanger. Bovendien kondigde de Fed ook op datzelfde moment nieuwe doortastende maatregelen aan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Het zorgt zelfs voor een nieuwe ‘risk-on’ golf waar ook de munten die minder veilig dan de USD worden geacht garen bij spinnen.
 

USD/CAD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.