Geeft Eurotop eenheidsmunt een duwtje in de rug?

De markten: kort op de bal

EUR/USD 1.09 eerste technische ijkpunt

Flag EU

Beleggers waren gisteren goedgemutst. In Europa is er een voorzichtige vertraging van het aantal doden door het coronavirus. Sommige landen verkennen mogelijke paden om de strenge lockdownmaatregelen te versoepelen. Ook België heeft sinds gisteren een “exit-team” dat bestudeert hoe we het normale leven weer geleidelijk kunnen oppikken. In de VS lijkt de toestand in NY te stabiliseren en sprak president Trump bemoedigende woorden. Volgens Trump zou de uitbraak van het coronavirus in enkele van de zwaarst getroffen Amerikaanse staten iets minder hevig worden. Genoeg stof voor beleggers om alles door een roze bril te zien. Europese beurzen wonnen 4-8%! Amerikaanse beurzen volgden het Europees voorbeeld en klommen flink hoger met winsten tot 7.73% (Dow Jones)! Amerikaanse rentes stegen 3.5 bpn (2-j.) tot 7.5 bpn (10-j.). De USD-rally zette zich niet voort. De handelsgewogen dollar (DXY) stabiliseerde nabij 100.68 en EUR/USD testte het 1.0770/75-niveau, maar tot een echte breuk kwam het niet.


Aziatische beurzen zijn vanmorgen iets minder uitbundig maar noteren toch overwegend positief. De Japanse regering kondigde gisteren een steunpakket aan van maar liefst ¥108 biljoen, ongeveer 20% van het Japanse BBP, om de coronacrisis te lijf te gaan. Vanmorgen werd dat geconcretiseerd in bijkomende begrotingsuitgaven van zo’n ¥16.8 biljoen. Precieze details van het monsterpakket zijn nog niet beschikbaar, maar de steunmaatregelen moeten in een eerste fase jobverlies en faillissementen vermijden. Daarnaast krijgen gezinnen (die het moeilijk hebben) en bedrijven geld toegestopt. In een tweede post-corona fase zouden maatregelen volgen om de Japanse economie uit de put te halen. De yen wint bescheiden terrein ondanks de risk-on.


In Europa, kijken beleggers met argusogen uit naar een vergadering van de ministers van financiën van de EU. Van hen wordt verwacht dat ze het kader bekend maken van een Europees antwoord op de coronacrisis. Er liggen verschillende opties op tafel maar gezamenlijke schulden aangaan om een herstelbeleid te financieren (via zogenaamde coronabonds) zit er waarschijnlijk niet (of maar zeer beperkt) aan te komen. Het meest waarschijnlijke instrument is het opzetten van een preventieve kredietlijn van het ESM. Een bijkomend voordeel is de kredietlijn het OMT-programma van de ECB kan activeren, wat onbeperkte obligatie-aankopen toelaat.


Op de wisselmarkt doet EUR/USD het lichtjes beter en stijgt het muntenpaar boven 1.08. Een gunstig collectief antwoord zou het sentiment en de euro kunnen ondersteunen. EUR/USD 1.0900/60 is de eerste belangrijke technische referentie. Het pond verloor gisteren en vanmorgen wat terrein na de berichten dat Boris Johnson was opgenomen op de afdeling intensieve zorgen, maar de verliezen blijven tot nader bericht beperkt. EUR/GBP handelt opnieuw in de buurt van 0.88.
 

Figuur - EUR/USD: wordt Eurotop een doorslaggevende factor?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.